02 oct. 2022 | 08:31

Cât va crește salariul minim în România. Anunțul oficial, se poate întâmpla de la 1 ianuarie

Politică
Cât va crește salariul minim în România. Anunțul oficial, se poate întâmpla de la 1 ianuarie
Criza economică fără precedent în România

Cât va crește salariul minim în România? Criza socio-economică prin care trece România este una fără pecedent. Factorii sunt mulți, și i-am menționat de fiecare dată când am discutat de salarii sau pensii. Conform unor surse guvernamentale, în aceste zile se discută, din nou, de posibile măriri. Sursele declară că majorările, atât la pensii, cât și la salariul minim, s-ar putea face, dar în funcție de buget. Asta înseamnă că ori va fi o nouă rectificare bugetară, ori va trebui să așteptăm bugetul pentru 2023. Cu toate astea, aceleași surse declară cu cât va crește salariul minim în România. Anunțul oficial, făcut de PNL, spune că se poate întâmpla de la 1 ianuarie.

Criza economică fără precedent în România

Anul 2022 a adus în toată Europa o criză multiplă. De la criza economică, a energiei și a gazelor, și până la cea a forței de muncă. România nu a trecut neobservată de această criză, venind după doi ani de pandemie și un deficit economic fără precedent.

Scriptic, România a mers bine, atât în pandemie, cât și în aceste prime 10 luni. Realitatea, însă, una plină de schimbări și scandaluri politice , precum și crize economice, a dus România în pragul unor situații extrem de dure.

PIB-ul României era așteptat să ajungă la 315,25 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2022, conform modelelor macro globale Trading Economics și așteptărilor analiștilor.

Pe termen lung, se estima că PIB-ul României va avea o tendință de aproximativ 338,56 miliarde de dolari în 2023. Din păcate cifrele sunt altele, iar măsurile impuse de Comisia Europeană, prin proiectul PNRR, a adâncit și mai mult criza.

Septembrie ne-a adus dolarul la peste 5 lei și șomeri

Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, efectele au fost devastatoare, totul crescând de la o zi la alta, referindu-ne aici la prețurile la alimente sau servicii.

Leul a pierdut din putere, având o devalorizare fără precedent, iar luna octombrie ne-a adus încă o surpriză. Dolarul american a trecut de 5 lei, iar euro nu este departe.

Actuala guvernare de coaliție, o mișcare surprinzătoare la finalul anului trecut, promitea că nu se vor majora impozitele și taxele. În august, în schimb, modifica Codul Fiscal, aducând majorări dure, mai ales în ceea ce-i privește pe românii cu contracte part-time.

Peste 2 milioane de români deveau șomeri, în urma acestei decizii, justificarea guvernului fiind lipsa banilor de la buget. Ca o ironie, zilele trecute, tot guvernul propunea majorarea salariilor bugetarilor din aparatul central de stat și cel administrativ, cu cel puțin 25% la salarii și sporuri. Ulterior, Parlamentul aproba mărirea salariilor primarilor, cu 10%, iar banii tot de la bugetul de stat se duc, chiar dacă se plâng că nu sunt.

Cu cât va crește salariul minim în România. Se poate întâmpla de la 1 ianuarie

Ministerul Muncii, prin vocea lui Marius Budăi, promitea unilateral mărirea pensiilor, și a salariului minim. După declarații Budăi era ostracizat de PNL și i se cera demisia. Astăzi aflăm, prin surse guvernamentale, că se ia în calcul totuși majorarea salariului minim, și poate chiar a pensiilor.

Conform acestor surse, preluate de News.ro, se discută la nivelul guvernului de aceste posible majorări de la 1 ianuarie 2023. Culmea este că anunțul vine din partea PNL, aceiași care-l ostraacizau pe Marius Budăi.

Într-un dialog cu jurnaliștii publicației amintite, purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, declara că salariul minim ar putea crește cu până la 3.000 de lei, iar pensiie cu un procent de 11%, nu 10 procente cât anunța Marius Budăi.

Pare ironică situația, sau altfel spus, orgoliul PNL iese la suprafață, după ce arătau cu degetul înspre PSD, acuzându-i că au luat această decizie fără consultări.

Discuțiile despre majorări erau în desfășurare

Ironia este că, deși acuzat, Marius Budăi era primul care declara că aceste discuții despre majorări erau în desfășurare. O altă ironie este că valorile enunțate de acesta se regăsesc în discursul purtătorului de cuvânt al PNL.

„Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creșterea pensiilor, este de 3.000 de lei și cu cei 200 de lei scăzuți din taxare, adică sub 2.800 taxați și 200, nu

Este clar un impact pozitiv, și asupra angajaților și chiar asupra angajatorilor, pentru că (…) se plâng de lipsa forței de muncă.

Nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, declara ministrul Marius Budăi.

Deși, pentru moment, discursul lui Ionuț Stroe rămâne unul incert, rămâne de văzut dacă se va întâmpla sau nu această majorare de la 1 ianuarie 2023.

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Irinel Columbeanu și-a mai îndeplinit un vis! Fostul milionar a ajuns la vila din Izvorani: „Simt o emoție puternică”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Ion Țiriac, internat la un spital din Austria. Problemele miliardarului în vârstă de 85 de ani
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
A murit marele miliardar. Vestea tristă a venit chiar în această seară
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
Se dau PENSIILE mai DEVREME pe CARD! ANUNȚUL Casei de Pensii
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro