În ședința de astăzi a CGMB, Nicușor Dan a reușit să-i convingă pe consilieri să-i aprobe referendumul. Deși, inițial, primarul se plângea că nu sunt bani, acum ni se explică cât va costa referendumul lui Nicușor Dan și cum va fi organizat, primarul argumentând că „Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidențiale”.
Așa cum precizam anterior, în cursul acestei zile, în ședința Consiliului General al Municipiului București, referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat.
În acest context, bucureștenii vor avea încă un buletin de vot la primul scrutin al Alegerilor Prezidențiale, din data de 24 noiembrie a.c. În urma ședinței de astăzi, s-a stabilit și care vor fi cele două întrebări la care vor avea de răspuns cu „Da”, sau „Nu”, pe buletinele de vot, și anume:
După aprobarea referendumului, Nicușor Dan a ieșit să le explice bucureștenilor și cât va costa municipalitatea referendumul și, bineînțeles, cum va fi organizat. O a treia întrebare va fi stabilită de consilierii PSD și are legătură cu programele de informare și sensibilizare cu privire la consumul de droguri.
Motivația din spatele acestui demers, deși inițial Nicușor Dan vroia ca prin acest referendum să se voteze și viitoare organizare a Capitalei, asta însemnând chiar dispariția sectoarelor, este că „De ani de zile există pe discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim”.
Pe de altă parte, Nicușor Dan a repurtat o victorie importantă în CGMB, prin adoptarea punctelor propuse, precizând că „Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidențiale”. În declarațiile de astăzi, primarul a mai specificat doar că:
„Singura chestiune este una tehnică, dacă există un text de lege – care nu există încă și pentru care există proiectul – pentru ca birourile electorale și de municipiul și de secții care fac alegeri de prezidențiale să se ocupe și de referendum local”, a explicat primarul.
În ceea ce privesc costurile acestui demers, tot în conferința de presă de astăzi, bucureștenii au aflat concret cât va costa referendumul lui Nicușor Dan, fiind vorba de nu mai puțin de 7 milioane de lei, conform primarului general, care a mai precizat faptul că:
„Dacă există acest text de lege (n. r. – proiectul inițiat de PNL), cheltuiele vor fi mai mici, vor fi mai puțini oameni. Dacă nu există, el trebuie organizat separat”, a mai declarat astăzi Nicușor Dan.
În ceea ce privește dorința lui Nicușor Dan de a gestiona altfel sumele din taxele și impozitele locale, acesta a mai precizat în conferința de presă:
„Dacă se schimbă legea cu privire la repartizarea taxelor și impozitelor locale, când Parlamentul va vota bugetul pe 2025 va exista un articol despre împărțirea cotei impozitului pe venit între Primăria Generală și cele de sector. Cred că vor ține cont de referendum”, a mai explicat primarul.
Rămâne, așadar, ca pe 24 noiembrie bucureștenii să voteze propunerile primarului general, și în funcție de acest vot se va trece la modificările aferente.