21 oct. 2024 | 15:52

Cât va costa referendumul lui Nicușor Dan și cum va fi organizat: “Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidențiale”

News
Cât va costa referendumul lui Nicușor Dan și cum va fi organizat: “Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidențiale”
Nicușor Dan: „Cheltuiele vor fi mai mici, vor fi mai puțini oameni”

În ședința de astăzi a CGMB, Nicușor Dan a reușit să-i convingă pe consilieri să-i aprobe referendumul. Deși, inițial, primarul se plângea că nu sunt bani, acum ni se explică cât va costa referendumul lui Nicușor Dan și cum va fi organizat, primarul argumentând că „Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidențiale”.

S-a aprobat referendumul lui Nicușor Dan

Așa cum precizam anterior, în cursul acestei zile, în ședința Consiliului General al Municipiului București, referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat.

În acest context, bucureștenii vor avea încă un buletin de vot la primul scrutin al Alegerilor Prezidențiale, din data de 24 noiembrie a.c. În urma ședinței de astăzi, s-a stabilit și care vor fi cele două întrebări la care vor avea de răspuns cu „Da”, sau „Nu”, pe buletinele de vot, și anume:

  • ,,Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector, a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni, să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”
  • ,,Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

Cum va fi organizat referendumul propus de primar

După aprobarea referendumului, Nicușor Dan a ieșit să le explice bucureștenilor și cât va costa municipalitatea referendumul și, bineînțeles, cum va fi organizat. O a treia întrebare va fi stabilită de consilierii PSD și are legătură cu programele de informare și sensibilizare cu privire la consumul de droguri.

Motivația din spatele acestui demers, deși inițial Nicușor Dan vroia ca prin acest referendum să se voteze și viitoare organizare a Capitalei, asta însemnând chiar dispariția sectoarelor, este că „De ani de zile există pe discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim”.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a repurtat o victorie importantă în CGMB, prin adoptarea punctelor propuse, precizând că „Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidențiale”. În declarațiile de astăzi, primarul a mai specificat doar că:

„Singura chestiune este una tehnică, dacă există un text de lege – care nu există încă și pentru care există proiectul – pentru ca birourile electorale și de municipiul și de secții care fac alegeri de prezidențiale să se ocupe și de referendum local”, a explicat primarul.

Cât va costa referendumul lui Nicușor Dan

În ceea ce privesc costurile acestui demers, tot în conferința de presă de astăzi, bucureștenii au aflat concret cât va costa referendumul lui Nicușor Dan, fiind vorba de nu mai puțin de 7 milioane de lei, conform primarului general, care a mai precizat faptul că:

„Dacă există acest text de lege (n. r. – proiectul inițiat de PNL), cheltuiele vor fi mai mici, vor fi mai puțini oameni. Dacă nu există, el trebuie organizat separat”, a mai declarat astăzi Nicușor Dan.

În ceea ce privește dorința lui Nicușor Dan de a gestiona altfel sumele din taxele și impozitele locale, acesta a mai precizat în conferința de presă:

„Dacă se schimbă legea cu privire la repartizarea taxelor și impozitelor locale, când Parlamentul va vota bugetul pe 2025 va exista un articol despre împărțirea cotei impozitului pe venit între Primăria Generală și cele de sector. Cred că vor ține cont de referendum”, a mai explicat primarul.

Rămâne, așadar, ca pe 24 noiembrie bucureștenii să voteze propunerile primarului general, și în funcție de acest vot se va trece la modificările aferente.

Parteneri
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. PRIMELE IMAGINI / FOTO
Unica.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
Se schimbă permisul de conducere. Te obligă să îl înlocuiești. Taxa pe care șoferii nu o pot evita
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al României. RĂSTURNARE în ALEGERI
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro