Mansarda Palatului Administrativ din Suceava a luat foc pe 6 martie, iar autoritățile au estimat un preț pentru refacerea acestuia. Costurile se ridică la suma de 20 de milioane de euro. Locuitorii nu sunt de acord cu această sumă, iar părerile in mediul online nu au încetat să apară.
Autoritățile au făcut un prim calcul pentru a stabili costul de refacere a Palatului Administrativ din Suceava, după incendiul de pe 6 martie. Unele surse din Consiliul Județean Suceava susține că suma este de aproximativ 20 de milioane de euro. Suma ar acoperi reconstrucția mansardei, restaurarea edificiului de patrimoniu, refacerea tuturor instalațiilor. De asemenea, și reamenajarea birourilor mistuite de flăcări și dotarea tuturor birourile cu echipamente noi.
Urmează să se facă o expertiză tehnica a clădirii. În acest fel, se va afla cum au afectat focul și apa structura de rezistență a clădirii. După ce această expertiză se va finaliza, lucrurile vor fi mult mai clare. După ce informația a apărut în spațiul public, mulți suceveni au fost de părere că aceste costuri pentru a reface clădirea sunt exagerat de mari.
„20 milioane euro nu ar fi suficienti pentru reconstruire, identica, nu pt carpeli? Sa vedem, sa vedem… ce-o sa iasa… vorba unui cantecel estival”, este de părere Elena Doina.
„De ce pentru orice chestie care se face la stat se vorbeşte numai despre milioane de euro? Dar poate vor face vreo catedrala în pod”, a scris Cristian Cărăuşu.
„Cum 20 mil euro in România ??? Cred ca vor să-şi facă toţi vile pe lângă reconstrucţia prefecturii , nu îmi imaginez cum ar putea sa între atâţia bani intr-o clădire , chiar nu îmi imaginez .. ”, a scris Geanina Iosub.
Viorel Blănaru este arhitectul ce a lucrat la Direcția pentru Cultură Suceava timp de peste 20 de ani. Acesta a declarat că nu știe oficial cât va costa în total refacerea clădirii. Este de părere că intervenția asupra zidurilor, acoperișului, pereților, fără instalații și fără dotarea birourilor cu mobilier și calculatoare ar ajunge la aproximativ 6-7 milioane de euro. Lucrările sunt de durată deoarece există anumite etape ale procesului de refecare ce necesită mai mult timp. De asemenea, el crede că edificiul nu va fi funcțional nici anul viitor.
„Nu cred că la sfârşitul anului viitor se va putea pune în funcţione clădirea respectivă. De unde ştiu eu în cât timp se va usca zidul de la subsol care are 50 – 70 cm grosime. Tre să vin să deschid rosurile dintre cărămizi, le adâncesc ca să permit aerului să pătrundă prin tencuială, să se usce. Apoi fac o expertiză a tencuielii. Sunt tehnici de durată. Este încă foarte devreme să putem face o evaluare corectă a necesarului financiar pentru această lucrare”, a mai spus arhitectul.