Se dau bani de la stat! Cine sunt românii care vor beneficia de 2.000 de lei: „Vom acoperi în proporție de 100% costurile”

Se dau bani de la stat! Cine sunt românii care vor beneficia de 2.000 de lei:
Se dau bani de la stat! Cine sunt românii care vor beneficia de 2.000 de lei: "Vom acoperi în proporție de 100% costurile"

Veste excelentă pentru românii care locuiesc în zonele populate de urși. Ministerul Mediului asigură costurile necesare instalării gardurilor electrice, acolo unde casele sunt frecvent atacate de urși. Suma de bani necesară face parte din programul „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, lansat în dezbatere publică, având ca scop evitarea accidentelor provocate de urși, dar și protejarea speciilor.

„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa”

Programul lansat de Ministerul Mediului va finanța kit-uri complete de garduri electrice pentru toate locuințele, stânele, livezile și culturile agricole pândite de urși.

Ministrul Mediului a anunțat în cursul zilei de astăzi oferirea sumei de 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice care au ca scop protecția față de daunele materiale și umane provocate de urșii din mai multe județe ale țării.

Această sumă finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc. Astfel, programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari.

Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, potrivit Digi24.

Care este durata programului

Ministrul Mediului a anunțat că acest program va oferi finanțare pe o perioadă îndelungată, pe parcursul mai multor ani, cu scopul de a proteja speciile de urși și siguranța oamenilor.

Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță.

Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe.

Din păcate, în lunile de vară au existat tot mai multe evenimente neplăcute în care au fost implicați urșii. Din lipsă de hrană, animalele coboară în stațiune cu speranța să primească mâncare de la turiști. Ministrul Mediului a declarat în nenumărate rânduri că această permisivitate din partea oamenilor le va aduce moartea animalelor care vor fi sacrificate, din motive de siguranță.