Este incredibil cât a ajuns să coste o sticlă de 1 litru de ulei de floarea soarelui, în luna iulie, în Lidl, Mega Image, Carrefour și Auchan. Scumpirile sunt majore, din cauza inflației și a războiului de la graniță, scumpirile vin în lanț, iar o sticlă de ulei a crescut la preț cu aproximativ 30% în ultimele luni.
Uleiul de floarea soarelul s-a scumpit cu aproximativ 30% în ultimele luni, în contextul războiului din Ucraina, precum și al inflației.
Prețurile pentru o sticlă de ulei la marile hypermarketuri din România arată acum așa:
Lidl: 13,99 lei
Mega Image: 11,85 Lei
Bringo 12,49: lei
Auchan 11,75: lei
Și asta nu este tot, ceea ce urmează din toamnă îi va afecta pe români și mai tare. S-a anunțat deja că uleiul de gătit de floarea-soarelui se va scumpi și mai tare începând din toamna acestui an, chiar dacă se anunțăun an record în ceea ce privește culturile de floarea-soarelui. Specialiștii întrevăd o scumpire a uleiului de folarea-soarelului cu aproximativ 5 lei pe litru.
Scumpirile vin. conform fermierilor, după ce prețul motorinei s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, iar îngrășămintele s-au scumpit cu 500%.
Țara noastră produce cantităţi impresionante de floarea-soarelui însă prelucrează mult prea puţin, mare parte din semințe fiind trimise la export.
„România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a declarat Mircea Coşea.
Veștile proaste nu se termină aici, pentru că seceta care bântuie România va duce din toamnă și la alte scumpiri, nu numai ale uleiului de gătit. Din toamnă se vor scumpi și alimentele principale din cauza lisei apei din sol. Astfel, experții în economie anunță că se va scumpi carnea, din toamnă, laptele, cerealele și mai toate legumele care în acea vreme vor trebui să fie puse la borcan pentru iarnă.
Totodată, fermierii avertizează că semințele de floarea soarelului, care se comercializau anul trecut cu 330-340 de dolari tona, anul acesta vor ajunge până la 700 de dolari tona, cauzele fiind războiul din Ucraina, scumpirea carburanților, a îngrășămintelor, a produselor de protecție a plantelor, precum și a secetei. Astfel, se anunță o toamnă cu prețuri de lux la principalele alimente.