S-a anunțat care este alimentul de bază care se scumpește din nou. Sunt chiar vești proate pentru români, pentru că prețul acestui aliment foarte folosit în toate bucătăriile din țară se poate dubla până în luna decembrie. Despre ce aliment este vorba, vedeți în articolul de mai jos.
Produsele de bază înregistrează scumpiri record, în timp ce țara noastră umple buzunarele străinilor de bani. Prețul uleiului este din ce în ce mai scump și nu se va opri la nivelul de acum.
Dacă de la începutul anului 2022 şi până acum un litru de ulei este cu 50% mai mare, estimările specialiștilor arată că până la sfârşitul anului preţul actual s-ar putea dubla. Chiar dacă în România în acest an s-a cultivat o suprafaţă cu 100.000 de hectare mai mare decât în anul 2021, producţia estimată este cu cel puţin 500.000 de tone mai mică.
De asemenea, motorina s-a dublat la preț, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea-soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost în anul 2021.
Dacă la toate acestea se adaugă și costurile procesării, se va ajunge la transformarea uleiului de floarea-soarelui într-un produs de lux pentru români.
De altfel, fermierii au făcut un avertisment în acest sens. Astfel, preţul uleiului va creşte din nou, conform acestora. În plus, fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți încă din luna septembrie, după recoltarea de floarea-soarelui. Atunci, cererea de pe piață va dicta preţurile, iar rezultatele pot fi usturătoare pentru buzunarele tuturor românilor.
De asemenea, Ucraina, care cultiva floarea-soarelui pe o suprafaţă de 9 milioane de hectare, egală cu suprafaţa agricolă totală a României, cel mai probabil nu va face export sau va exporta foarte greu.
Experții spun că țara noastră produce cantităţi impresionante de floarea-soarelui însă prelucrează mult prea puţin, astfel că mare parte din semințe ajung la export. Mircea Coșa, expert în economie, a găsit și o explicație pentru acest fapt.
„România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a declarat Mircea Coşea.