De ce primesc românii facturi mari la energie electrică, de fapt? Aşa poţi verifica dacă ai fost sau nu păcălit

De ce primesc românii facturi mari la energie electrică, de fapt? Aşa poţi verifica dacă ai fost sau nu păcălit
De ce primesc romanii facturi uriase de curent

S-a aflat de ce primesc românii facturi mari la energie electrică, de fapt? Cei care au probleme, adică primesc facturi nejustificat de mari la energia electrică, au posibilitatea să îndrepte acest lucru. Doar aşa poţi verifica dacă ai fost sau nu păcălit. Ce trebuie să faci, vezi un pic mai jos.

De ce au unii români sume uriașe de plată la curentul electric. Ce trebuie să facă cei cu astfel de probleme

Scandalul facturilor de curent electric foarte mari este în toi. Românii au de plătit sume enorme pentru energia electrică pe care ei, de fapt, susțin că nu au consumat-o.

Aceste facturi mari sunt primite, în principal, de către cei care nu comunică indexul și care primesc facturi estimative până la o nouă regularizare. Există însă și excepții și-n acel moment trebuie să verificați cu atenție indexul controrului.

Ce spun specialiștii despre facturile uriașe la energie electrică

„Unele dintre contoare nu mai erau citite de un an sau chiar de doi ani de zile şi bineînţeles s-au făcut regularizări. Pentru asta au apărut unele facturi atât de mari, 6.000, 8.000, 9.000 de lei, pentru că de fapt discutăm de o factură care cuprindea 20 de luni, 24 de luni sau chiar mai mult. Dacă am fi făcut o împărţire corectă la numărul de luni, am fi văzut că factura era undeva într-un interval de câteva sute de lei, adică nici pe departe un element atât de alarmist pe cât a părut la prima vedere.

Ce trebuie să faci întotdeauna când îţi vine o factură? Să compari indexul pe care îl ai pe factură cu indexul contorului, să nu fie mult mai mare sau mult mai mic, ambele elemente în mod normal ar trebui să ne alerteze şi să solicităm furnizorului corecţia, să plătim ceea ce am consumat într-adevăr”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Cât se plătește acum curentul

Indiferent de cât se consumă acum, calculele pentru facturile la energia electrică, aşa cum sunt stabilite prin schema de compensare, sunt raportate la consumul de anul trecut.

Astfel, cei care au consumat 100 kilowaţi pe lună în 2021 beneficiază în prezent de preţul de 68 de bani indiferent cât consumă, cei care au avut un consum între 100 şi 255 kilowaţi-oră plătesc 80 de bani chiar dacă acum se menţin sub acest interval, iar cei care au depăşit ca medie lunară 255 de kilowaţi-oră anul trecut trebuie să plătească preţul de contract, oricât ar consuma.