24 nov. 2024 | 18:06

Cât va costa carnea de porc de sărbători. Ce sumă trebuie să scoată românii din buzunar anul acesta

News
Cât va costa carnea de porc de sărbători. Ce sumă trebuie să scoată românii din buzunar anul acesta

Românii se întreabă cât va costa carnea de porc de sărbători, ținând cont că toate s-au scumpit în ultima perioadă. Vedeți în rândurile de mai jos ce spun producătorii.

Cât va costa carnea de porc de sărbători

Chiar dacă toate s-au scumpit în România, industria de procesare a cărnii spune că se pregăteşte în această perioadă pentru a oferi românilor la „preţuri normale” toată gama de produse cu care s-au obişnuit de-a lungul anilor de Sărbători.

„În momentul de faţă, ne pregătim pentru Sărbători, pentru Crăciun, şi încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obişnuit de-a lungul anilor. Fără doar şi poate vor fi la preţuri normale, nu se anticipează creşteri semnificative, aşa cum apare în spaţiul public. În continuare există probleme cu aprovizionarea cu carne de porc de pe piaţa naţională, nu este un secret pentru nimeni, dar trebuie spus că pentru primul semestru al anului, comparativ cu anul 2023, s-a înregistrat o creştere a producţiei de carne de porc cu 15% şi asta ne bucură. E un semn bun, e un semn conform căruia fermele au început să repopuleze şi sperăm că se vor diminua treptat, treptat, efectele pestei porcine africane”, a precizat Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Citește și Toată viața ai pus greșit produsele în frigider. Experții îți spun unde să așezi corect legumele, fructele și carnea

Provocările anului 2025

Pe de altă parte, aceasta consideră că 2025 se anunţă un an cu multe provocări pentru industrie, mai ales că se vorbeşte despre creşterea salariului minim pe economie, ridicarea plafonării preţurilor la energie şi probabil introducerea de noi taxe.

„Despre provocările din 2025? În primul rând, ne gândim la creşterea salariului minim pe economie, creştere care antrenează o majorare de salariu în avalanşă, pentru că nu poţi să măreşti doar celui care este pe salariul minim, pentru că vin ceilalţi şi întreabă: „eu ce fac, mie nu-mi măreşti salariul?” şi atunci companiile trebuie să facă mărirea pe tot lanţul. Pe de altă parte, vor fi preţurile la energie electrică, care reprezintă încă un mare mister din aprilie încolo şi pe urmă mai trebuie să vedem dacă vor fi şi alte taxe. Sunt unele companii mari care şi-au făcut o simulare ce s-ar întâmpla dacă s-ar reduce toate facilităţile fiscale şi la peste 2.000 de angajaţi, impactul financiar este de peste 5 milioane de euro”, a avertizat reprezentantul ARC.

Dana Tănase mai spune că lipsa forţei de muncă reprezintă în continuare o mare problemă pentru industria alimentară din România, la care se adaugă şi scăderea consumului de produse din carne de la vitrina asistată şi a produselor premium. Citește și Cât costă kilogramul de carne de porc “în viu” cu două luni înainte de sărbători. Românii se pregătesc deja pentru Crăciun

„Lipsa forţei de muncă este o problemă în continuare. Oamenii, chiar dacă îi specializezi şi şcolarizezi, în clipa în care găsesc altceva mai bun în afară, pleacă imediat pe salarii mai mari. Pe de o parte, faptul că se aduc lucrători din Asia în industria alimentară este destul de dificil, pentru că trebuie să o iei de la zero cu instruirea şi cu normele de de igienă, iar pe de altă parte, dacă este să ne gândim la consum, consumul începe să scadă. Şi mă refer în special la consumul de la vitrina asistată. Lumea se duce mai puţin să cumpere parizer, salam, să facă sandwichi-uri. Acum cei tineri au această mentalitate să iasă în oraş să ia masa de prânz, nu se mai fac pacheţele. Copiii la şcoală de cele mai multe ori îi vedem pe la tot felul de automate de livrare şi atunci s-a pierdut oarecum din tradiţie, lucru pe care noi îl resimţim. S-a dezvoltat foarte mult zona de ready-meal, iar vânzările la vitrina asistată au scăzut. De asemenea, o scădere a consumului la produsele premium a fost observată încă de anul trecut, tendinţa menţinându-se şi pentru anul acesta. Sunt creşteri însă la produsele private label, multe făcute de procesatorii români. Au ajuns şi ele la standard de calitate, sunt produse bune, însă din punct de vedere al preţului, acesta este mai mic decât marca proprie a companiei”, a explicat Dana Tănase.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: „Blestemați să fiți tot sistemul”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl prepari acasă
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro