Zacusca este unul dintre cele mai gustoase preparate pregătite de gospodine pentru sezonul rece. La o primă vedere, este ușor de gătit. De departe, însă, cea mai comună problemă semnalată de bucătărese are legătură cu compoziția prea uleioasă. Vezi cât ulei trebuie să pui în zacuscă, de fapt.
Zacusca nu poate fi pregătită după o rețetă universală. Fiecare gospodină adaugă sau elimină ingrediente, în funcție de propriile sale preferințe. Ca produse de bază, se folosesc ardei, gogoșari și vinete. Ulterior, bucătăresele condimentează preparatul așa cum consideră de cuviință.
Există, totuși, un secret care pot face ca zacusca ta să fie mai aromată decât de obicei. Rețetele tradiționale de zacuscă implică și folosirea uleiului. Întotdeauna trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu cantitatea de ulei pe care o introducem în legume. Altfel, zacusca va deveni prea uleioasă și va fi, totodată, grea la stomac.
Ca regulă de bază, la 10 vinete mari se folosește 1 litru de ulei. Dacă obișnuiești să coci legumele în ulei, nu pe lemne, va fi nevoie să reduci grăsimile din compoziție. Altfel, zacusca va fi prea uleioasă și dificil de digerat. Este cea mai comună greșeală făcută de gospodine, care strică gustul preparatului.
Cel mai indicat ar fi ca legumele să fie coapte afară, la un foc pe bază de lemne. În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum poți prepara zacuscă fără prea mult ulei. Va ieși exact precum cea gătită de bunica!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Citește și: Cum faci acasă cea mai bună zacuscă. Rețeta simplă pentru sezonul rece
După ce cantitatea de legume scade considerabil, se toarnă zacusca în borcane, cât timp este fierbinte. Apoi, se închid foarte bine borcanele și se dau la sterilizat, la cuptorul încins, dar cu focul oprit. Se lasă borcanele cu zacuscă astfel până a doua zi, după care se lasă la răcit la temperatura camerei pentru scurt timp. Ulterior, se pot depozita în cămară sau în beci.