Zacuscă fără legume coapte. Dacă nu ai încercat să prepari o astfel de rețetă, îți recomandăm să ieși din zona ta de comfort. Așa cum prevede rețeta tradițională, acest fel de mâncare presupune, practic, o combinație de vinete, ardei, suc sau pastă de roșii și ceapă. În funcție de preferințele fiecărei gospodine, se pot adăuga sau elimina anumite ingrediente.
De regulă, rețeta tradițională de zacuscă cu vinete prevede coacerea legumelor. Puteți să gătiți același fel de mâncare sărind peste acest pas. Rezultatul va fi pur și simplu perfect! Aroma zacuscăi nu va fi mai puțin plăcută, dimpotrivă. Amestecul obținut se poate consuma pe timpul iernii și nu numai, pe felii de pâine proaspătă sau ca aperitiv.
Rețetă simplă de zacuscă fără legume coapte
Ingrediente:
- 1 kilogram de ceapă;
- 7 vinete;
- 4-9 ardei sau gogoşari;
- 1 litru de suc de roșii fiert;
- 300 ml de ulei;
- 5-6 foi dafin;
- piper.
Mod de preparare:
- Se curăță ceapa, se spală împreună cu ardeii și vinetele.
- Se pune ceapa la călit într-o tavă cu puțin ulei.
- Se taie ardeii felii și se adaugă în tigaie peste ceapă.
- Se curăță vinetele de coajă.
- Se taie vinetele felii și se pun peste ardei, când aceștia din urmă încep să se înmoaie.
- Se lasă vinetele pe flacără până se înmoaie și ele.
- Se trec legumele prin mașina de tocat.
- Se pune amestecul înapoi în cratiță, peste care se adaugă suc de roșii sau bulion.
- Se lasă compoziția la fiert până când uleiul se ridică deasupra.
- Se pune zacusca în borcane, acestea urmând să fie sterilizate.
Trucuri sau secrete pentru un gust mai bun:
- Dacă vi se pare că zacusca este prea groasă, puteți să adăugați suc de roșii sau bulion până când aceasta ia forma dorită.
- Dacă preferați să consumați zacuscă mai iute, puteți adăuga în compoziție și aproximativ 3-5 ardei iuți.
Rețetă de zacuscă cu legume coapte
Ingrediente:
- 6 kg vinete;
- 2 kilograme gogoșari;
- 2 kilograme ardei gras;
- 2 kilograme ardei capia;
- 2 kg ceapă;
- 1 kg morcov;
- ciuperci la conservă;
- pastă de bulion sau suc de roșii;
- ulei;
- sare;
- piper.
Citește și: Zacuscă de fasole ca la bunica acasă. Secretul gustului de altădată
Mod de preparare:
- Se coc vinetele, gogoșarii, ardeii grași și ardeii capia.
- Se curăță vinetele și se lasă la scurs.
- Se curăță gogoșarii, ardeii grași și ardeii capia, se îndepărtează cotoarele.
- Se toacă ceapa în formă de cubulețe și se pune la călit în ulei într-o cratiță mai mare.
- Se adaugă morcov dat pe răzătoare.
- Se amestecă compoziția și se lasă la călit până capătă o nuanță frumoasă.
- Se adaugă 5-6 borcănele de ciuperi și se călesc împreună cu ceapa și morcovul.
- Când sunt gata, se dau legumele prin mașina de tocat.
- Se amestecă compoziția și se lasă la foc mediu, la fiert, pentru câteva ore.
- Se adaugă un litru de suc de roșii.
- Se adaugă piper și/sau alte condimente, după preferințe.
- Opțional, se adaugă frunze de dafin.
- Se pune compoziția în borcane, care vor fi sterilizate.