Mulți oameni nu au grijă la programul de somn în secolul vitezei și nu obșinuiesc nici să aibă grijă la alimentație sau hidratarea corespunzătoare pentru a compensa. Cu siguranță au fost momente în care majoritatea au făcut un experiment și nu au dormit mai bine de o zi și jumătate. Cât timp poate supraviețui un om fără somn? Nu trebuie să faci acest experiment pe tine. Iată câteva exemple negative și sfaturile specialiștilor!
Oamenii de știință au încercat de-a lungul timpului să studieze multe din activitățile zilnice pe care le avem, mai cu seamă somnul. Perioada aceasta este extrem de importantă pentru că în timpul odihnei corpul se reface după o zi obositoare și se pregătește pentru evenimentele care urmează.
Lipsa odihnei corespunzătoare poate avea efecte negative asupra sănătății mentale, dar și a celei fizice. Dacă nu dormi, nu te poți concentra la înalta ta capacitate, nu ai energie și nici dorința de a-ți îndeplini obiectivele.
Randy Gardner este omul care a atins recordul în ceea ce privește cea mai lungă perioadă în care a reușit să rămână treaz. Experimentul a avut loc în anul 1964, pe când el avea doar 17 ani, cu prilejul unui proiect științific școlar.
Acesta a reușit să reziste fără somn preț de 264 de ore, adică aproximativ 11 zile. Conform detaliilor din cadrul experimentului, în ziua a 10-a de nesomn el nu mai reușea să facă nici măcar calcule banale matematice.
-10 – 11 ore la copii;
-8,5 – 9,5 ore la adolescenți;
-7-9 ore la adulți.
-tulburări cognitive;
-iritabilitate;
-halucinații;
-paranoia;
-psihoză.
Un alt caz celebru este cel al starului internațional Michael Jackson. În timpul procesului care a urmat după decesul său neașteptat, un doctor a declarat în fața tribunalului din Los Angeles că în ultimele 60 de zile din viața sa vedeta nu mai avusese parte de un somn ‘adevărat’.
Cântărețul a făcut preț de două luni perfuzii cu propofol, un anestezic ce îl ajuta în tratamentul pentru insomnie. În condițiile acestea, el se pregătea pentru o serie de spectacole. Chiar dacă medicamentul îl făcea să se simtă odihnit, acesta îi oferea doar un somn superficial.
„E ca și cum ai mânca niște pelete de celuloză. Stomacul ar fi plin, nu ți-ar mai fi foame, dar ar însemna zero calorii și nu ar rezolva niciuna dintre nevoile nutriționale ale organismului”, a explicat doctorul Charles Czeisler, specialist în somnologie de la Harvard.