Cu siguranță gospodinele știu diferența dintre un blat de tort făcut cu ouă de casă și cel făcut cu ouă cumpărate din comerț. De asemenea, cei mai gurmanzi apreciază mult mai mult ouăle de casă în omleta de dimineață sau în zdrențele de la ciorbă. Cum îți dai seama dacă acestea sunt încă bune? Există un detaliu care îți arată dacă trebuie sau nu să le arunci. Cu siguranță îți va fi mult mai ușor dacă vei acorda atenție asupra acestui amănunt.
Majoritatea oamenilor cumpără ouă din comerț de la diverse supermarket-uri. Cu toate astea, sunt unii care preferă să le achiziționeze de la țărani sau să le aducă de la propria locuință de la țară. Prăjiturile cu siguranță sunt mult mai bune dacă ai în compoziție ouă de curte.
De asemenea, gurmanzii preferă clar o omletă sănătoasă și plină de vitamine făcută tot din astfel de ouă. Acestea sunt perisabile și trebuie depozitate în mod corespunzător. Ele trebuie puse la frigider la scurt timp după ce au fost adunate de la găini.
Regula de bază este: dacă nu știi de unde provine, nu îl consuma. Ouăle din comerț îți arată data pe ele, dar la cele de curte nu ai detaliul în cauză care să te ghideze. Există o metodă simplă pe care o are oricine la dispoziție. Cufundă un ou într-un vas adânc de apă.
Dacă este proaspăt și bun de mâncat, acesta va sta la fundul vasului în poziție orizontală. Dacă este mai vechi de o săptămână, el are fundul ușor ridicat de vasul cu apă. Cel care are trei săptămâni va sta doar cu fundul în sus, în poziție verticală.
Altă metodă de a vedea dacă este proaspăt sau nu oul este să îl pui în raza unei surse de lumină. Dacă îi poți vedea gălbenușul rapid, înseamnă că e proaspăt. Mai mult decât atât, dacă agiți oul și simți că gălbenușul se clatină puțin sau se lovește de pereții oului, e semn că nu ai voie să îl mănânci.
Ai și o a patra metodă la dispoziție. Mai exact, sparge oul într-un castron. Dacă albușul se ține de gălbenuș și e vâscos, atunci el este proaspăt. Dacă albușul este subțiat și gălbenușul are o tentă de aplatizare, atunci oul este destul de vechi și trebuie să eviți să îl mănânci.