31 ian. 2022 | 09:33

Cât timp poți purta o mască FFP2, de fapt. Specialiștii spun că și 3 zile

Sănătate
Cât timp poți purta o mască FFP2, de fapt. Specialiștii spun că și 3 zile
Noile măști de protecție FFP2, au devenit „obligatorii”

Până de curând, conform deciziilor autorităților, am fost nevoiți să purtăm măști de protecție, indiferent de calitatea acestora. Odată cu apariția noii variante, Omicron, la nivel mondial OMS recomanda noile măști FFP2. Cu alte cuvinte, de-acum suntem „obligați” să schimbăm vechile măști de pânză cu măștile N95, așa cum recomandă unii experți. Aceeași experți au făcut și recomandările peentru cât timp putem purta cu adevărat o mască N95 (FFP2).

Noile măști FFP2, au devenit „obligatorii”

Materialul și capacitatea de filtrare a unei măști FFP2 „nu se vor degrada decât dacă o frecăm sau o găurim fizic”, spun specialiștii americani de la Centrul pentru Controlul şi Prevenire Bolilor din SUA.

În recomandările acestora se spune că le putem purta pentru cel mult 40 de ore. Motivul pentru care măștile N95 (FFP2) sunt desemnate ca fiind de unică folosință este pentru că sunt clasificate ca măști medicale, spun aceeași specialiști.

În mediile medicale, lucrătorii din domeniul sănătății își schimbă măștile mai frecvent pentru a evita contaminarea camerei unui pacient cu echipament care a fost purtat într-o cameră a unei persoane infecțioase.

„Când iei un lucru de uz medical care este de unică folosință și îl pui în rândul publicului larg, nu suntem îngrijorați de contaminarea încrucișată a diferitelor medii în care te afli.

Este vorba de fapt de a vă oferi protecție.”, explică Erin Bromage, profesor asociat de biologie la Universitatea din Massachusetts Dartmouth., pentru CNN.

De ce s-a ajuns la aceste măști? Experții dau explicația

În comparație cu măștile de pânză, măștile FFP2, dacă sunt montate corect, împiedică mai bine pătrunderea particulelor mici în nas sau în gură. Acest lucru se întâmplă datorită anumitor materiale, cum ar fi fibrele de polipropilenă.

Aceste fibre acționează ca bariere mecanice și electrostatice împotriva aerului comun, principalul factor de infectare cu coronavirus. Diferența dintre măștile N95 (FFP2) și KN95 constă în locul în care masca este certificată, potrivit departamentului de sănătate al statului Oklahoma.

Aproximativ 60% din masca de respirație KN95 vândută este contrafăcută și nu îndeplinește cerințele Institutului Național pentru Sănătate și Siguranță în Muncă, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Reutilizarea unei măști FFP2, și când să nu o faci

Pentru a reutiliza măștile FFP2 în condiții de maximă siguranță, trebuie să evităm să atingem partea exterioară din față a măștii atunci când o punem pe față, recomandă experții.

În schimb, ni se recomandă să încercăm să o așezăm pe față tinând-o de margini sau de curele.

„Evitați neapărat partea din fața locului în care respirați, cum ar fi chiar în fața nasului și a gurii. Aceste măști sunt într-adevăr concepute pentru a gestiona o mulțime de particule și vor continua să funcționeze.

Dacă lucrăm într-un birou și purtăm o mască FFP2 și cineva din birou a fost testat pozitiv, vom ști că suntem bine protejați.”, mai spun experții americani.

Recomandarea este de a se folosi acest tip de mască, nu mai mult de 40 de ore. Cu cât purtăm mai mult timp și mai des o mască FFP2, cu atât aceasta poate fi mai contaminată.

Particulele vor dispărea în decurs de câteva ore, mai spun specialiștii, și chiar mai repede dacă punem masca în lumina soarelui.

Deoarece măștile FFP2 au acea încărcătură statică specială care ajută la filtrarea virușilor, nu ar trebui să le spălăm. Apa va disipa încărcătura, deci va exista riscul de contaminare.

În final, specialiștii americani mai spun că, în general, riscul de contaminare prin reutilizarea măștilor de acst tip este „mai mic, mult mai mic, decât riscul de a nu purta o mască și de a respira particule.

În 5 ianuarie, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de infectări cu varianta Omicron, autoritățile române luau decizia de a face ca purtarea de măști FFP2 să devină obligatorie în toate spațiile închise.

Parteneri
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Plata pensiilor pe luna ianuarie. Zilele în care se livrează banii
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro