Măștile FFP2, obligatorii în valul cinci al pandemiei? Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Măștile FFP2, obligatorii în valul cinci al pandemiei? Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Valul cinci al pandemiei este pe cale să lovească România și din păcate, ca în cazul fiecărui val, mulți cetățeni vor fi prinși pe picior greșit, nevaccinați. Medicii și specialiștii avertizează că valul produs de Omicron va fi mai amplu față de cele anterioare, astfel că numărul infectărilor poate fi dublu față de cel din valul patru. Alexandru Rafila a transmis un mesaj de interes public cu privire la cele mai eficiente modalități de prevenție.

La ce tip de măști trebuie să renunțăm

După doi ani de purtat măști, multă lume a dezvoltat o sesnibilitate atunci când vine vorba despre acest subiect. Cu toate acestea, masca este unul dintre scuturile de protecție puternice care ne protejează împotriva virusului nemilos, astfel că miza este mare.

Din dorința de a respira mai ușor și în același timp, de a fi protejat, o parte dintre cetățeni au apelat la măștile din material textil. Din păcate pentru această categorie de persoane, s-a constatat că eficiența acestui tip de mască nu este foarte crescută, riscând să se infecteze mai ușor.

De aceea, în cursul serii de ieri, medicul Alexandru Rafila le-a recomandat oamenilor să renunțe la măștile textile și să le poarte pe cele chirurgicale sau FFP2, care conțin mai multe straturi de protecție. Astfel, într-o declarație pentru Digi24, ministrul Sănătății a explicat că, în această perioadă în care tulpina Omicron se transmite extrem de repede, vaccinarea și purtarea măștilor chirurgicale sau cele FFP2 sunt cele mai puternice arme împotriva virusului.

Ministrul Ciucă și Arafat, despre purtarea obligatorie a măștilor de protecție

În cursul zilei de luni, mai mulți oficiali au discutat despre modul în care ar putea fi gestionat eficient valul cinci al pandemiei. Astfel, Raed Arafat, premierul Nicolae Ciucă, dar și o parte din miniștrii din Guvern au luat în considerare ca purtarea corectă a măștii de protecție să fie o măsură de prevenție aplicată la nivelul întregii țări.

Momentan, aceștia nu au luat în calcul purtarea exclusivă a măștii FFP2, însă s-a dovedit că aceasta ar fi mai eficientă împotriva pericolelor reprezentate de orice formă de Covid-19. De aceea, în anumite țări, purtarea obligatorie a măștilor FFP2 a fost introdusă, în timp ce alte state le-au recomandat cetățenilor să poarte două măști chirurugicale.

O altă măsură analizată de Executiv în vederea pregătirii pentru valul cinci al pandemiei este testarea elevilor în școli, cât și introducerea somajului tehnic pentru angajați.

Ministerul Sănătății a formulat o serie de măsuri menite să reducă posibilele efecte devastatoare generate de valul cinci.

• Vaccinați-vă! Vaccinarea previne formele severe ale bolii
• Respectați măsurile de distanțare, evitați aglomerațiile
• Respectați igiena personală
• Purtați corect masca (pe gura și pe nas)
• Testați-vă înainte de a intra în contact cu persoane vulnerabile nevaccinate. De asemenea, este important să vă testați dacă aveți simptome de COVID și să declarați acel test, în caz că este pozitiv.
• Nu vă tratați cu antibiotice care nu sunt recomandate de medic, pentru că ele pot fi toxice și pot face mai mult rău
• În cazul în care aveți COVID sau o sănătate precară, monitorizați-vă saturația de oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru și luați-vă temperatura.