Cât timp ar putea lucra bugetarii pentru 75 la sută din salariu. Ludovic Orban, mesaj tranșant: „pentru șefime“

Cât timp ar putea lucra bugetarii pentru 75 la sută din salariu. Ludovic Orban, mesaj tranșant: „pentru șefime“
Vezi anunțul lui Ludovic Orban despre șomajul tehnic pentru bugetari

Pentru a „prelua din greutatea crizei“ provocate de pandemia de noul coronavirus, Guvernul reglementează şomajul tehnic pentru bugetari. Iată anunțul făcut de prim-ministrul României, Ludovic Orban.

Cât timp vor lucra bugetarii pentru 75% din salariu

În ședința de Guvern de joi, 9 aprilie, premierul Ludovic Orban a anunțat că toți angajații din instituțiile publice trebuie să manifeste solidaritate față de cei peste un milion și jumătate de români din sectorul privat afectaţi de criza sanitară care s-a instalat în România, astfel că o primă variantă pentru reducerea activității în sectorul bugetar a fost realizată de Ministerul Muncii.

Așadar, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale vor lucra câte jumătate de lună, în schimburi, fiind remunerați cu 75% din salariul de bază. Proiectul urmează să mai fie discutat cu membrii cabinetului, așadar nu va fi aprobat în ședința de Guvern de astăzi.

„Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. Toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie.

Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize. Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți.

Angajații vor fi împărțiți jumate, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului“, a transmis premierul.

Ludovic Orban, mesaj tranșant: „pentru șefime“

Este de menționat că personalul medical, polițiștii, jandarmii, profesorii și personalul din ministerul Muncii, sunt exceptați în ceea ce privește prevederile șomajului tehnic.

Prevederile șomajului tehnic nu se aplică la medici
Prevederile șomajului tehnic nu se aplică la medici

„Și noi cei din sectorul public să preluăm o parte din povara care ne-a fost pusă pe umeri din cauza acestei epidemii. Să găsiți o formă și pentru șefime”, a adăugat prim-ministrul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI