Procedură șomaj tehnic. Ce acte sunt necesare, cine beneficiază, în cât timp se primesc banii

Procedură șomaj tehnic. Ce acte sunt necesare, cine beneficiază, în cât timp se primesc banii
Cum se acordă somajul tehnic suportat de stat

Începând de astăzi, cererile și declarațiile pe propria răspundere pentru a beneficia de sprijinul oferit de Guvern sub forma șomajului tehnic pot fi depuse. Perioada de predare a documentelor pentru indemnizatiile aferente perioadei 16-31 martie 2020 este de zece zile (1-10 aprilie).

Cine beneficiază de somaj tehnic

Beneficiarii șomajului tehnic sunt persoanele care fac parte din următoarele două categorii:

  1. salariații angajatorilor care și-au redus sau întrerupt temporar, parțial sau total activitatea, ca urmare a efectelor crizei sanitare;
  2. PFA-urile, întreprinderile individuale, profesii liberale și persoanele fizice a căror venituri sunt realizate din drepturi de autor, care își întrerup activitatea pe perioada stării de urgență.

Condiția de bază pe care solicitanții indemnizației de somaj tehnic trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de banii oferiți de stat este sistarea activității ca urmare a stării de urgență declanșată de criza pandemiei de coronavirus.

În situația în care o persoană este angajatul mai multor companii, având înregistrate mai multe contracte de muncă și toate sunt suspendate, va beneficia de sprijinul financiar suportat din buget doar la contractul de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Ce acte sunt necesare

Documentele necesare pentru a beneficia de șomaj, și care se vor depune online sunt:

  • cerere;
  • declaratie pe proprie răspundere;
  • lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.
Actele necesare pentru a beneficia de șomaj tehnic pot fi depuse începând de astăzi
Actele necesare pentru a beneficia de șomaj tehnic pot fi depuse începând de astăzi

De specificat că Certificatul de Situație de Urgență (CSU) nu mai este necesar.

În conformitate cu procedura, angajatorii vor trimite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele listate mai sus pentru a obține ajutor financiar de la stat.

Plata sumelor către angajatori se va face într-un termen de maxim cincisprezece zile, iar aceștia își vor plăti, la rândul lor, salariații în trei zile. Angajatul în somaj tehnic va primi 75%din salariul de bază corespunzător activității prestate, deci nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Pentru a obține informații suplimentare privind acordarea șomajului tehnic, aceștia vor putea apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI