Golful, un sport al cărui mare avantaj este faptul că se adresează persoanelor de toate vârstele, atrage după sine un interes scăzut în România, unde infrastructura este slab dezvoltată. Un motiv ar putea fi prețul, căci sportul recomandat de Klaus Iohannis, deși este pentru toate vârstele, nu e însă și pentru toate buzunarele. Președintele pare să nu fie însă de acord. Cât costă să joci golf în România, afli în rândurile de mai jos.
În trecut, când lumea avea alte preocupări, cum ar fi asigurarea existenței, golful era un joc exclusivist, deci oamenii nu prea își permiteau să meargă la golf. Acele vremuri au apus de mult, însă, iar astăzi golful este practicat de foarte multe persoane, fiind „pentru toată lumea“, după cum o spune Dan-Sebastian Grecu, membru al Federaţiei Române de Golf, cofondator al Asociaţiei Club Sportiv Eagles Golf şi director de dezvoltare Golf & Country Club Bucharest.
Potrivit informațiilor oferite de el, în prezent, în plan local există circa 1.500 de jucători amatori înregistrați în evidenţele Federaţiei Române de Golf. Dintre aceștia, cel mult 10% sunt doamne, iar aproximativ 100 de jucători sunt juniori.
În ceea ce privește profilul jucătorilor, Dan-Sebastian Grecu spune, potrivit businessmagazin.ro, că un aspect interesant de remarcat este că și în România aveam jucători de toate vârstele. Cu alte cuvinte, golful este un joc care nu are o limită de vârstă pentru a fi practicat, cu toate că „un minim de patru, cinci ani ar fi recomandabil“.
Accentul cade însă pe sănătate, astfel că, în cazul în care există afecțiuni, ca de exemplu probleme la nivelul coloanei vertebrale, se recomandă executarea anumitor mișcări cu grijă, pentru a nu dăuna.
„Cunosc personal jucători români care au peste 80 de ani. Totuşi, la noi se remarcă interesul persoanelor de vârstă medie, de la 30 până în 50 de ani. Jucătorul de golf român are un statut socio-profesional stabil, ocupă o poziţie de mid sau upper management sau este antreprenor“, a mai spus Grecu, potrivit sursei citate.
Un alt avantaj al golfului este faptul că nu ține cont de o anumită perioadă a anului pentru a putea fi practicat. Altfel spus, golful nu cunoaște restricții nici în privința vremii.
„Bineînţeles că golful pe vreme însorită este mai plăcut. Noi spunem însă că nu există vreme rea, ci doar haine nepotriviteBineînţeles că golful pe vreme însorită este mai plăcut. Noi spunem însă că nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite“, a declarat membrul Federaţiei Române de Golf.
Ca orice alt joc însă, golful nu are numai avantaje. Un dezavantaj major al acestui joc sportiv în România este prețul. Un curs de golf, incluzând examenul de golf-handicap, costă 2.000 de lei, în timp ce o taxă de membru anuală la unul dintre puţinele cluburi de golf din ţară ajunge la 5.000 de lei.
„Restul costurilor depind de fiecare jucător în parte, se aplică zicala «sky is the limit»“, a punctat Dan-Sebastian Grecu.
Într-o declarație oferită recent, președintele României, domnul Klaus Iohannis, spunea că golful nu este deloc un sport exclusivist, însă dacă ne gândim că mulți români lucrează o lună întreagă pentru 2.000 de lei, cât costă un curs de golf, n-am putea spune că suntem chiar în asentiment.