14 aug. 2023 | 09:15

Cât sunt de periculoase panourile fotovoltaice. S-a întâmplat la o casă din Argeș

Diverse
Cât sunt de periculoase panourile fotovoltaice. S-a întâmplat la o casă din Argeș
Industria energiei solare fotovoltaice a crescut rapid în ultimii ani

Industria energiei solare fotovoltaice a crescut rapid în ultimii ani și nu dă semne de încetinire. Pe măsură ce tot mai mulți instalează mai multe sisteme fotovoltaice în anii următori, aceștia trebuie să aibă grijă să rămână în siguranță. Spunem ”în siguranță”, având în vedere și ideea despre cât sunt de periculoase panourile fotovoltaice, iar un exemplu este și evenimentul care s-a întâmplat la o casă din Argeș. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.

Știi cât sunt de periculoase panourile fotovoltaice?

Deși energia solară este considerată mai sigură, mai eficientă și mai curată decât cea obținută prin intermediul generatoarelor și centralelor electrice tradiționale, producția și exploatarea unui panou colector de energie solară nu este nici complet sigură, nici ecologică.

Vezi și: Vești bune pentru românii care își pun panouri solare. Se schimbă legea energiei!

Panourile fotovoltaice, așa cum se știe, depind de condițiile de mediu și reprezintă potențiale riscuri pentru sănătate. Unul din motive este din cauza produselor și subproduselor chimice toxice asociate funcționării lor.

Specialiștii spun că aceste sisteme sunt, de asemenea, predispuse la defecțiuni electrice și la generarea de incendii care ar putea duce la pierderi materiale, răniri și chiar decese.

Factorii de risc la panourile fotovoltaice

Înainte de a explica ce s-a întâmplat la o casă din Argeș, este important de meționat care sunt riscurile și, într-un final, cât sunt de periculoase panourile fotovoltaice. Vorbim așadar, de cel puțin cinci factori, după cum urmează:

  1. Componente periculoase: La fel ca în cazul multor aparate electronice și electrocasnice moderne, panourile colectoare solare au componente și sisteme care se pot defecta. Printre acestea se numără întrerupătoarele, siguranțele și cablajul. Dacă oricare dintre aceste piese cedează, trebuie să fie înlocuită rapid cu elemente noi care corespund standardelor și cerințelor panoului. Nerespectarea acestei norme tehnice poate duce la daune, inclusiv la șocuri electrice și incendii.
  2. Toxicitate: Deși se spune mult că energia solară este complet sigură pentru mediu, adevărul este că fiecare panou solar este fabricat din materiale chimice precum arsenicul și cadmiul, într-un proces care generează multe produse secundare toxice, cum ar fi hexafluorura. sulf și tetraclorură de siliciu. Aceste produse nu sunt periculoase doar pentru mediu, ci și pentru oameni și animale domestice și sălbatice.
  3. Împământarea: Indiferent dacă panoul dvs. solar este conectat la o rețea existentă sau care este independentă, acesta trebuie să fie legat la pământ. Dacă săriți peste această regulă de siguranță, panoul dumneavoastră solar poate avea o defecțiune electrică și, prin urmare, poate provoca deteriorarea aparatelor dumneavoastră electrice și chiar un incendiu.
  4. Electricitate: Excesul de electricitate generat de un panou solar este de obicei stocat într-o baterie sau un grup de baterii care sunt păstrate în interiorul casei. Acest lucru prezintă riscuri grave, deoarece aceste baterii sunt capabile să stocheze până la 600 de volți de energie electrică directă și pot rămâne încărcate chiar și după ce au fost scoase din sistemul de colectare a energiei. Manipularea necorespunzătoare a pieselor respective și conexiunea slabă dintre acestea și sistemul de captare a energiei ar putea fi cauza unor daune electrice, incendii și chiar moartea oamenilor și a animalelor.
  5. Pericol de incendiu: Incendiul este un risc potențial atunci când vine vorba de panourile solare și de sistemele de captare a energiei solare, în principal pentru că scenariile foarte diferite în care sunt amplasate ar putea contribui la generarea unui incendiu. O cablare slabă sau prost conectată, o conexiune la pământ slabă sau utilizarea de piese de schimb care nu se potrivesc cu unitatea specifică, ar putea provoca un incendiu.

Vezi și: Gigantul din Polonia care intră în România. Vor fi multe angajări, cifre de peste 500 de milioane în 2022

Ce s-a întâmplat la o casă din Argeș?

Și pentru că tot am meționat în listă și pericolul de incendiu, mai trebuie spus că panourile fotovoltaice pot produce o combustie spontană, fie a pieselor din interiorul colectorului, fie în mediul înconjurător, din cauza nivelului ridicat de căldură produs de dispozitiv. În funcție de zonele afectate de incendiu, se produc, de asemenea, fum și produse secundare toxice.

Vezi și: Taxa pe soare a fost publicată. În ce situații pot plăti românii bani mai mulți

Se pare că o astfel de situație s-a întâmplat la o casă din Argeș, aceasta luând foc din cauza declanșării unui incendiu la sistemul de panouri fotovoltaice montate pe acoperișul acesteia. Conform publicației locale ”Jurnalul de Argeș”, în comuna Ștefănești a luat foc o casă, tocmai datorită acestor panouri fotovoltaice, fiind vorba de un număr total de 15 panouri instalate pe o suprafață de 100 de metri pătrați.

În concluzie, deși sunt eficiente din punct de vedere energetic, în același timp pot fi și extrem de periculoase, mai ales dacă se încing foarte tare.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro