Nu există nicio masă festivă de Paște sau Crăciun fără miros și gust de cozonac. Iar pentru ca acesta să fie pufos și savuros, trebuie să știi câteva trucuri esențiale de preparare. Secretul nu stă numai în ingredientele care se folosesc, ci și în modul de pregătire a aluatului. Iată, așadar, cât timp se lasă aluatul de cozonac la crescut în tavă.
Sărbătorile stau întotdeauna sub semnul bucuriei şi al reuniunii membrilor familiei în jurul meselor încărcate cu fel de fel de bucate tradiţionale româneşti. Dintre acestea, mai ales de Paște, cu siguranță, face parte și cozonacul.
Prepararea acestuia este o adevărată artă și cere atenție, timp și ingrediente de cea mai bună calitate. Asta pentru ca, la final, gospodinele să se laude un cozonac pufos, durduliu și copt fix cât trebuie.
În perioada Sărbătorilor, multe dintre gospodine preferă să gătească în casă cozonacul, mai ales că mirosul acestuia proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de vremurile copilăriei și de momentele petrecute împreună cu cei dragi.
Însă pentru a îl prepara, trebuie urmat un adevărat proces tehnologic, dospirea aluatului fiind unul dintre cei mai importanți pași. Este important să știm cât timp se lasă aluatul de cozonac la crescut, deoarece dacă stă prea mult, acesta ajunge să nu mai poată fi folosit.
Cu siguranță, gospodinele s-au confruntat, măcar o dată, cu această problemă. Au amestecat toate ingredientele, au pregătit aluatul, l-au frământat, după care l-au lăsat la dospit. Însă, s-au luat cu treaba și au uitat de el.
Bucătarii profesioniști spun că un aluat care stă prea mult la dospit nu mai poate fi folosit, asta pentru că își pierde din proprietăți, iar gustul nu va mai fi la fel de bun, ajungând să aibă și o textură apoasă. Prin urmare, orice gospodină trebuie să știe cât timp se lasă aluatul de cozonac la crescut și să țină cont de aceste aspecte, pentru a obține un produs de calitate și gustos.
Așadar, pentru a obține un cozonac pufos, care se rupe fâșii, aluatul trebuie lăsat la dospit în jur de o oră, cu toate că poate fi gata și mai repede. Însă, în unele cazuri, timpul de odihnă al aluatului poate ajunge chiar și la 2-3 ore, în funcție de temperatura ambientală din camera în care a stat.
Pentru a nu greși, aruncă o privire, din când în când, pentru a vedea cât de mult crescut. Dacă încă nu și-a dublat volumul, mai poate fi lăsat câteva minute.
Atunci când este gata, poți începe modelatul în formele dorite și să îl pui în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. Apoi, o altă regulă importantă este ca aluatul să stea din nou la crescut, pentru minimum jumătate de oră.
Citește și: Cu ce se unge cozonacul ca să iasă rumen şi lucios. Nu, nu este vorba despre gălbenuş