Alimentele de bază s-au scumpit în România, în ultimul timp. Prețurile au explodat, iar românii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pe produsele de bază.
În plină criză politică, sanitară și economică, produsele de bază s-au scumpit enorm. Românii resimt aceste scumpiri și în timp ce unii pleacă de la cumpărături cu doar câteva produse, alții sunt nevoiți să plătească mai mult ca să se aprovizioneze cu toate cele necesare.
Inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani, adică 6,3%, dublul țintei pe care Guvernul și-a propus-o pentru acest an.
Între timp, Banca Centrală a majorat dobânzile săptămâna aceasta, în speranța că va calma creșterea alarmantă a prețurilor.
Coșul cu alimente de bază a devenit mai scump cu 12% față de anul trecut.
„Pentru un coș cu alimentele de bază ce conține ulei, carne de porc, carne de pui, unt făină, mălai, brânză de oaie și lapte, un om ar trebui să scoată astăzi din buzunar aproximativ 89 de lei”, spune reporterul Antena 3.
Anul trecut, același costa costa aproximativ 79 de lei. Cei mai afectați sunt românii are căror venituri au fost înghețate de la începutul anului, din cauza pandemiei.
„Industria a încercat să țină cât a putut prețurile pe loc. Nu se mai poate acum. Pentru că deja începuse să intre pe pierdere. Dacă nu se ia măsura plafonării prețurilor la energie şi la gaze, riscăm ca multe afaceri să fie închise, să nu reziste pe piață”, a declarat la News Hour With CNN, Draşoş Frumosu, liderul Sindalimenta.
În plus, prețul alimentelor a fost influențat și de creșterea prețului la carburanți. În timp ce în aprilie 2020 prețul benzinei era de 4,28 de lei, la începutul anului crescuse la 4,91 de lei, iar acum benzina costă și 6,4 lei pe litru.
Litrul de ulei s-a scumpit cu 24%, în timp ce prețul pâinii a crescut cu 5%, iar kilogramul de cartofi cu peste 12%.
Prețul unui litru de motorină sau benzină superioară a depășit 7 lei, iar țigările se scumpesc și ele, totul în timp ce venitul mediu a scăzut cu 58 de lei într-o lună.