Anunț crunt pentru românii cu mașini pe benzină. Este fără precedent cât va costa un litru în octombrie

Anunț crunt pentru românii cu mașini pe benzină. Este fără precedent cât va costa un litru în octombrie
Cei cu mașină pe benzină vor avea de scos mai mulți bani din buzunar

Românii care au mașini pe benzină primesc o vestea extrem de proastă. Litrul de benzină se va scumpi enorm, în luna octombrie.

Ce se întâmplă cu litrul de benzină

Cei care au mașini pe benzină vor plăti mai mult pentru un litru de combustibil. Un analist economic spune că „autoritățile nu își fac treaba, iar distribuitorii profită de aceste scumpiri”.

Prețul benzinei premium se apropie tot mai mult de 7 lei pe litru, iar scumpirile nu se opresc aici, avertizează analiștii, care spun că aceste scumpiri săptămânale nu sunt justificate.

În unele benzinării din București, un litru de benzină premium se vinde și cu 6,91 de lei, asta în timp ce în urmă cu o săptămână, același produs costa 6,85 de lei.

Evoluția prețurilor la nivel național arată că acum 1 litru de benzină standard constă peste 6 lei, în timp ce un litru de motorină costă 5,84 de lei.

Un plin de benzină s-a scumpit cu 7 lei

Cine vrea să își facă plinul de benzină de 50 de litri, va plăti cu 7 lei mai mult decât în urmă cu o lună. În timp ce un plin de motorină s-a scumpit cu 6,50 bani.

Se pare că pentru aceste scumpiri ar fi de vină cotațiile barilului de petrol brand, cotații care sunt în creștere.

Piața este volatilă, așa că e posibil să fie și ieftiniri, în funcție de evoluția valului 4 al pandemiei, adică dacă vor fi sau nu restricții de mișcare.

Adrian Negrescu, analist economic, spune că aceste scumpiri nu sunt justificate, dar totul depinde de evoluția petrolului la nivel internațional.

Scumpirile, din vina autorităților

„Ne uitam în piața românească vedem că întradevăr benzina și motorina se scumpesc cu un ritm mai mare decât crește prețul petrolului și asta arată că distribuitorii de la noi din țară încearcă să profite la rândul lor de pe urma acestui iureș al scumpirilor.

Nu se justifică din punct de vedere economic absolut deloc aceste scumpiri săptămânale ale prețurilor carburanților care întradevăr pe zona de produse superioară, adică benzină premium, motorină premium ne ducem deja spre 7 lei în luna octombrie„, spune Adrian Negrescu, analist economic.

„România are niște autorități care nu își fac treaba, cum se întâmplă la City Insurance cu ASF care a stat și a adormit în papuci așteptând ca această companie să intre practic în faliment, cum se întâmplă cu ANRE care trebuia să monitorizeze piață de energie gaze și curent electric,

la fel se întâmplă şi pe zona asta de carburanți unde nu se uită ce fac acești distribuitori si companii care vând în România benzină şi motorină  şi GPL că pare că si acesta s-a scumpit.