În România se discută despre majorarea salariului minim, iar unul dintre motive îl reprezintă scumpirile din ultimul timp.
De altfel, s-au înregistrat scumpiri ale prețurilor mari în luna august 2021. Astfel, țara noastră este printre țările din Uniunea Europeană cu cele mai mari scumpiri în luna precedentă.
Rata anuală a inflației în UE a crescut în august până la 3,2% de la 2,5 în luna iulie. Țările cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania, Polonia, cu 5%, urmate de Ungaria, cu 4,9%, Belgia cu 4,7% și România cu 4%.
Comparativ cu luna iulie 2021, rata anuală a inflației a rămas aceeași într-o singură țară europeană, crescând în 26 de țări, printre care și România.
Țara noastră avea o rată anuală a inflației de 3,8% în luna iunie. Comparativ, în luna august 2020, rata era de 2,5%. Adica într-un singur an a crescut până la 4%.
Potrivit datelor Eurostat, în zona euro, rata anuală a inflației a crescut până la 3% în luna august, față de 2,2 în luna iulie.
Cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor a fost la energie, unde s-a înregistrat o creștere de 1,44 puncte procentuale.
Institutul Național de Statistică a informat că rata anuală a inflației a urcat la 5,4 în luna august 2021 în România, comparativ cu 5% în iulie. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,92%, iar cele alimentare cu 2,7%, în timp ce servicii costă mai mult cu 2,97%.
Potrivit INS, rata anuală a inflației în luna august 2021 comparativ cu aceeași lună a anului precedent, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum este 4%.
Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) față de precedentele 12 luni determinată pe baza IAPC este 2,6%.
Banca Națională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflație pentru finalul anului 2021, potrivit unei prezentări din august realizată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.