Cât de mult s-au scumpit prețurile în august 2021 în România. Cum stăm față de Ungaria

Cât de mult s-au scumpit prețurile în august 2021 în România. Cum stăm față de Ungaria
La ce s-au înregistrat cele mai mari scumpiri

În România se discută despre majorarea salariului minim, iar unul dintre motive îl reprezintă scumpirile din ultimul timp.

Prețuri mai mari în România la servicii, dar și bunuri alimentare și non alimentare

De altfel, s-au înregistrat scumpiri ale prețurilor mari în luna august 2021. Astfel, țara noastră este printre țările din Uniunea Europeană cu cele mai mari scumpiri în luna precedentă.

Rata anuală a inflației în UE a crescut în august până la 3,2% de la 2,5 în luna iulie. Țările cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania, Polonia, cu 5%, urmate de Ungaria, cu 4,9%, Belgia cu 4,7% și România cu 4%.

Comparativ cu luna iulie 2021, rata anuală a inflației a rămas aceeași într-o singură țară europeană, crescând în 26 de țări, printre care și România.

Țara noastră avea o rată anuală a inflației de 3,8% în luna iunie. Comparativ, în luna august 2020, rata era de 2,5%. Adica într-un singur an a crescut până la 4%.

Potrivit datelor Eurostat, în zona euro, rata anuală a inflației a crescut până la 3% în luna august, față de 2,2 în luna iulie.

Prețul la energie s-a scumpit cel mai mult

Cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor a fost la energie, unde s-a înregistrat o creștere de 1,44 puncte procentuale.

Institutul Național de Statistică a informat că rata anuală a inflației a urcat la 5,4 în luna august 2021 în România, comparativ cu 5% în iulie. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,92%, iar cele alimentare cu 2,7%, în timp ce servicii costă mai mult cu 2,97%.

Potrivit INS, rata anuală a inflației în luna august 2021 comparativ cu aceeași lună a anului precedent, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum este 4%.

Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) față de precedentele 12 luni determinată pe baza IAPC este 2,6%.

Banca Națională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflație pentru finalul anului 2021, potrivit unei prezentări din august realizată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmăriți Playtech.ro și pe