Fără nicio îndoială, peștele proaspăt este cel mai savuros. Dacă optezi să-l cumperi de la pescărie sau supermarket, trebuie să acorzi importanță condițiilor de igienă și depozitare. Adică locul să fie curat, iar peștii să fie acoperiți cu gheață, ținuți în acvarii adecvate și să nu miroase a stricat. Odată achiziționați, nu rezistă foarte multe zile în frigider, de aceea este vital să reții aceste aspecte cheie.
Peștele proaspăt are întodeauna pielea cu un luciu metalic, acoperită de un mucus transparent, care devine opac atunci când se învechește. Un alt detaliu sunt solzii lucioși și nelipiciosi, bine fixați în piele. De asemenea, ochii sunt clari, strălucitori și ușor bulbucați.
Carnea peștelui trebuie să fie fermă și elastică, fără oase ieșite în afară. În momentul în care apeși ușor cu degetul, urma lăsată trebuie să dispară imediat. Dar cea mai sigură metodă de a verifica prospețimea peștelui este să verifici branhiile. Ele trebuie să fie roșiatice-rozalii, umede și fără miros.
1. Solzii peștelui sunt decolorați, lipicioși și se desprind ușor de pe piele.
2. Abdomenul este moale.
3. Ochii sunt adânciți în orbită, opaci ori murdari.
4. Branhiile sunt vineții, cu mucus și miros înțepător.
5. Pielea are o culoare închisă, cu mucus abundent și miros greu.
6. Odată cufundat în apă, peștele învechit plutește.
7. Viscerele sunt sângerânde și emană un miros neplăcut.
8. Carnea este moale și lipsită de elasticitate. Dacă la presarea cu degetul rămâne o ușoară adâncitură, atunci peștele trebuie aruncat.
Dacă nu ții peștele proaspăt la temperatura și în condiții de igienă corespunzătoare, se poate strica foarte ușor. Musai să-l cureți de măruntaie după ce l-ai prins sau cumpărat, pentru că acestea se alterează rapid. Pasul următor este să-l depozitezi la frigider sau congelator, în condiții de siguranță:
Peștele proaspăt curățat rezistă la frigider o zi, două, la o temperatură care să nu depășească patru grade. După această perioadă, nu uita că aspectul și gustul încep să se modifice.
Dacă îl ții la congelator, temperatura trebuie să fie de minus 18 grade C sau chiar mai scăzută. În cazul peștelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescătorie, hering, somon etc), perioada recomandată de depozitare este de maximum trei luni.
Exemplarele slabe (caras, șalău, știucă, biban, cod) se pot păstra la congelator, în condiții de siguranță pentru maximum șase luni, dacă temperatura este constantă.