Borșul este un ingredient nelipsit din cămara tuturor gospodinelor. Foarte multe aleg să acrească ciorbele sau supele cu borș, pentru a le da un gust special. Borșul se găsește și în magazine, dar specialiștii ne recomandă să optăm pentru cel făcut în casă. Pentru a rezista cât mai mult, borșul trebuie păstrat la rece, în caz contrar, se va strica. Iată cât rezistă, de fapt, borșul în frigider!
Ciorbele sunt unele dintre mâncărurile cel mai des preparate de gospodine. Fie că sunt dulci sau acrite cu borș, în funcție de regiunea țării, acestea sunt preferate tuturor românilor. Pentru ca o ciorbă să iasă delicioasă și aromată, gospodinele folosesc adesea borș.
În vreme ce unele preferă să-l cumpere din magazine, altele aleg să-l prepare acasă. Borșul natural este plin de vitamine, minerale, carbohidrați, aminoacizi, vitaminele D și H, enzime și oligoelemente.
În comerț, borșul se regăsește sub diverse forme: fie la sticlă, fie la cuburi sau la plic. Borșul la plic sau cuburi rezistă și luni bune, însă când vine vorba de cel lichid, lucrurile se schimbă.
Indiferent de ce tip de borș alegeți, trebuie să știți în primul rând cât rezistă borșul în frigider. De obicei, borșul preparat în casă se face în cantități mai mari. În schimb, cel din comerț este ambalat la sticle de 1 litru. Borșul cumpărat din magazinele mari este pasteurizat, ceea ce înseamnă că proprietățile sale nutritive sunt complet diminuate.
Borșul cumpărat din supermarketuri se recomandă a fi consumat în decurs de 2-3 zile de la deschiderea sticlei. Pus în frigider, acesta nu rezistă mai mult de o săptămână. După expirarea termenului de valabilitate, borșul din comerț capătă o culoare închisă și un miros înțepător, acestea fiind semne clare că s-a stricat și trebuie aruncat.
Pe de altă parte, borșul proaspăt de casă poate fi păstrat și luni bune la frigider, și asta pentru că el conține numai ingrediente naturale. Borșul natural are culoarea pal-gălbui și este considerat un adevărat izvor pentru sănătate.
Citește și: Cum dai gust ciorbelor de legume. Ce să pui prima dată în oală, așa le dai aromă
Cele mai multe gospodine prepară borșul dintr-un amestec fermentat de produse naturale: tărâţe de grâu (sau de secară), făină de porumb, drojdie sau huşte (resturile şi depunerile dintr-un borş preparat anterior), o crenguţă cu frunze de vişin, leuştean și apă.
După preparare, borșul făcut în casă, ușor tulbure, se depozitează în sticle curate și sterilizate, care se păstrează la frigider. Borșul din sticle poate fi consumat și după 2-3 luni, pentru că nu se strică. Totuși, dacă desfaceți o sticlă și nu o consumați pe toată, trebuie să știți că borșul rămas se mai poate păstra la rece maxim 10 zile. Înainte de reutilizare, acesta trebuie gustat înainte, ca să nu fie stricat. Ideal ar fi să-l folosiți la ciorbe pe tot, imediat după deschiderea sticlei.
Citește și: Ce conține, de fapt, borșul din supermarket. Nu-l vei mai pune în oală niciodată după ce afli asta
Borșul tradițional de casă are și numeroase efecte curative, printre care:
Pentru un borș ca la carte, se folosesc huște. Huștele sunt tărâțele care rămân în fundul putinei cu borș după acrirea acestuia, denumite și drojdie de borș. Așadar, după ce faceți primele huște, le păstrați și le refolosiți la următoarea tranșă de borș.
Pentru a prepara un alt borș, peste huște se pune apă caldă, cât cuprinde și se lasă peste noapte. A doua zi se pune apă fierbinte peste amestec, într-un borcan de sticlă, neapărat, de 5 litri. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, cu coadă lungă, apoi se acoperă cu o farfurie și se lasă la cald să se acrească timp de 1-2 zile. E bine să-l amestecați din când în când, pentru a nu cădea la fundul borcanului.
Pentru a se acri mai repede, se pune lângă o sursă de căldură. După preferințe, se pot adăuga și câteva felii de sfeclă roșie, astfel va capăta o culoare mai frumoasă. Pentru o aromă mai intensă se pun șifrunze de leuștean. De precizat că prima tranșă de borș nu va ieși foarte acră, însă a doua va ieși fix cum trebuie.
Citește și: Cât timp ai voie să păstrezi ciorba în frigider, în funcție de tipul ei. Acum nu o mai greșești