Cât poate să câștige un make-up artist în România? Odată cu modificările anunțate de ANAF, mulți români se gândesc serios dacă să mai câștige ceva bani, pe lângă job. În cazul PFA-urilor taxele au crescut alarmant, ducând genul acesta de mici antreprenoriate spre derizoriu. Dacă ne gândim la doamnele și domnișoarele care se ocupă cu meseria de make-up artist în privat, în curând devin falimentare.
Actuala guvernare, împreună cu instituția ANAF a adus cel puțin două noi modificări la Codul Fiscal. Prima era implementată în 18 iulie 2022, iar cea de a doua la data de 1 august a.c.
Dar asta nu este tot, având în vedere că de la 1 ianuarie 2023 vin alte noi modificări, anunțate zilele trecute de Ministerul de Finanțe. Modificările din ianuarie anul viitor, aduc o revizuire majoră a regimului fiscal al microîntreprinderilor, incluzând aici și PFA-urile.
O să vă întrebați de ce am adus în discuție acest model de afacere, PFA? Răspunsul este unul simplu, regăsit în modificările Codului Fiscal.
Aceste afaceri mici, de familie, cunoscute sub numele de Persoane Fizice Autorizate (PFA), vor avea cel mai mult de suferi. În ceea ce le privesc taxele și impozitele, care acum se calculează în sistem real și în sistem de normă de venit, vor crește. Această creștere procentuală va duce, ușor, ușor spre dispariția acestora.
Iar dacă vă întrebați ce legătură are titlul, la fel, răspunsul este simplu. În general doamnele și domnișoarele cre se ocupă cu această meserie, o fac pe cont propriu, sau în cel mai bun caz folosindu-se de PFA.
Luând în calcul acest aspect, precum și modificările aduse de ANAF la plaja de impozitare, cei de la EY România au luat ca exemplu genul acesta de practică, la domiciliu doameni sau domnișoarei care practică această meserie, să zicem că uneori la negru.
Plecâm de la premiza că un astfel de serviciu s-ar plăti cu suma modică de 150 de lei, spun cei de la EY România, și că pe zi ar avea minim patru programări. La un calcul simplu am constata că ar câștiga pe zi 600 de lei.
Ca să aflăm cât ar fi pe săptămână, scoatem din calcul zilele de sâmbătă și duminică. Deci rămânem cu 5 zile * 600, asta însemnând 3.000 de lei. Această sumă o înmulțim cu numărul de zile într-o lună, de exemplu octombrie, care are 31 de zile.
Dar, să nu uităm că am scăzut zilele de weekend, în total 9 la număr. Rezultatul ar fi undeva la 12.000 lei pe lună. Din acești 12.000 de lei scădem consumabilele, adică scoatem cei 200 de lei.
La final dacă facem calculul pentru cât poate să câștigă un make-up artist în România, constatăm că ar rămâne cu 10.000 de lei lunar în buzunar.
Dacă ne gândim că la acești bani nu se plătesc impozite și taxe, având în vedere scenariul, atunci ANAF-ul, concret, pierde 10.000 de lei.
Dar revin la PFA-uri și modul de calculare al impozitelor. Așa cum spuneam, aici se face calculul fie în sistem real, fie în sistem de normă de venit, după cum urmează:
ANAF stabilește un plafon care va fi baza de calcul la care se aplică procentul de 10%, indiferent de veniturile obținute în mod concret.
Deși ni se cere să fim în legalitate, statul prin impozitările și taqxele impuse, de cele mai multe ori împing românii să facă ilegalități.
Concluzia o trageți singuri, în raport cu exempul dat și calculul impozitelor pentru PFA-uri. Oricum, sfatul, indiferent despre ce am vorbi, este să vă păstrați în limita legalității. Este mult mai bine așa!