ANAF a pus tunurile pe cei care fac bani pe Facebook sau Instagram. Vedetele care riscă sancţiuni

ANAF a pus tunurile pe cei care fac bani pe Facebook sau Instagram. Vedetele care riscă sancţiuni
Dorian Popa, Adela Popescu, sau Selly, vedetele care riscă sancţiuni

ANAF a pus tunurile pe cei care fac bani pe Facebook sau Instagram! În ultimele zile șeful ANAF a anunțat demararea mai multor controale la persoanele fizice. Controalele vizează, în special, persoanele cu venituri din Facebook, Instagram, Youtube, etc. Mai exact, este vorba de așa-zișii influenceri, care câștigă sume extrem de mari din postările lor. Cu alte cuvinte, ANAF a pus tunurile pe cei care fac bani pe rețelele de socializare. Vedetele care riscă sancţiuni sunt Dorian Popa, de exemplu, sau Adela Popescu, și char celebrul Selly. Ce au toți în comun? Câștigurile substanțiale din postările lor de pe diferitele platforme și rețele de socializare.

Dorian Popa, Adela Popescu, sau Selly, vedetele care riscă sancţiuni

Dacă vă întrebați ce au aceste nume în comun, vă spunem noi. Toți cei enumerați, și mulți alții, deveniți peste noapte formatori de opinie, tradus în influenceri, câștigă sume extrem de mari de pe urma postărilor lor pe rețelele de socializare. Fie că vorbim de Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat sau Youtube, majoritatea celor care postează aici câștigă sute, poate mii de euro sau dolari.

Partea proastă este că ANAF le-a pus gând rău tuturor celor care câștigă în acest mod banii. Instituția pleacă de la prezumția că parte din ei, vedete, precum Dorian Popa, Adela Popescu, sau Selly, sau poate chiar în totalitatea lor, nu declară aceste venituri.

Conform legislației fiscale românești, toate veniturile trebuiesc impozitate. Și cum statul este avid de bani, și cu gaură în buget, cea mai la îndemână pârghie, este să-i caute acasă pe influenceri. Chiar ieri, într-o conferință de presă, șeful ANAF anunța demararea controalelor la aceste meserii noi.

„Probabil că luna viitoare, la conferința de presă, o să vă dăm câteva exemple în care încercăm să facem verificări de această natură. Adică cei care obțin venituri din aceste noi profesii.

Vrem să vedem dacă ei au declarat și au achitat obligațiile pe veniturile pe care le-au obținut din acest gen de activitate”, a spus Heiuș, șeful ANAF, într-o conferință de presă.

Același Heiuș reamintește că anul trecut instituția pe care o conduce publica un ghid referitor la ceea ce au de declarat toți care activează în aceste meserii noi, după cum le-a catalogat domnia sa.

ANAF a pus tunurile pe cei care fac bani pe Facebook sau Instagram

Tot ieri, șeful ANAF spunea că la finalul lunii iunie, făcându-se un bilanț, s-au descoperit discrepanțe între veniturile declarate și cele ca fiind estimative. Conform acestuia, este vorba de aproximativ 21 de milioane de lei. Sumele erau găsite ca diferențe între cele două forme de venit, declarat și estimat:

„În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de noi. Creanţele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei.

Cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din judeţul Iaşi, de 11,7 milioane de lei. Creanţa stabilită, adică impozitul pe care ar trebui să îl plătească, este în valoare de 3,5 milioane de lei.

În Bucureşti, la un contribuabil, diferenţa a fost de 3,5 milioane de lei, creanţă stabilită a fost de un milion de lei, iar în Buzău, la un alt contribuabil, diferenţa a fost de 3,2 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 0,8 milioane de lei”, a spus Heiuș.

Cu alte cuvinte, Heiuși declară că ANAF a pus tunurile pe cei care fac bani pe Facebook sau Instagram, și vor începe verificările la toți cei care activează pe aceste platforme și, implicit, au venituri de pe urma postărilor.

Așa că, mare atenție! Este mai bine să fiți în regulă cu declarațiile fiscale. Nu de alta, dar riscați amenzi extrem de mari și chiar popriri pe conturi.