Marți, Ministerul de Finanțe a împrumutat 259,5 milioane de euro, printr-o licitație de obligațiuni de la stat cu o valoare nominală de 100 de milioane de euro. Dobânda este de 1,94%pe an și scadența în anul 2025.
Acesta este primul împrumut în euro din piața românească după august 2021, atunci când Ministerul Finanțelor a împrumutat 176,3 milioane de euro cu scadența în doi ani și trei luni, la un randament mediu de -0,04%.
La licitație au participat șapte dealeri primari, iar valoarea totală a cererii a fost de 373,5 milioane de euro, din care băncile au licitat în nume și cont propriu 347 milioane de euro. 1,6% a fost rata cuponului, iar randamentul până la maturitate aferent prețului de adjudecare a fost de 1,94%.
Băncile au oferit, din suma totală adjudecată, în nume și cont propriu 243 de milioane de euro și 16,5 milioane de euro în contul clienților. Totodată, randamentul mediu plătit la licitația de marți este cel mai mare după august 2014.
Randamentul mediu pe titlurile de trei ani este de 0,38%, în piața de obligațiuni a zonei euro, pentru țările cu rating AAA și 0,61% pentru toate țările care folosesc moneda euro. Randamentul mediu era de -0,77% în august, anul trecut, pentru cele mai bine cotate țări, respectiv -0,59% pentru întreaga zonă euro.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat luni seară, la conferința comună cu liderii coaliției în care a fost anunțat pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, că nu se vor majora taxele și impozitele în acest an, din cauza „situației complicate”.
„Exclus să creştem taxe şi impozite în acest an. (…) Nu se pune în momentul acesta o astfel de discuţie. Suntem, totuşi, într-o situaţie complicată. De ce vreţi să anticipăm discuţii care poate nu vor avea loc?
Această situaţie complicată nu e numai la noi, e în toată Europa. În momentul acesta trebuie să fim doar uniţi şi solidari, dacă ne punem întrebarea ce vom face peste 10 ani, cred că este prematur. Cred că ar fi bine să ne uităm şi să ne ajutăm împreună să trecem cu mai multă înţelegere peste acest moment. Guvernul nu va lăsa pe nimeni în urmă. (…) Când o persoană este bolnavă i se aplică măsuri de prim rang şi măsuri de tip tratament.
Aşa se acţionează şi în criză. Acţionezi cu măsuri de primă instanţă şi măsuri pe termen mediu şi lung, care reprezintă tratamentul structural asupra economiei tale, pentru că orice criză îţi dezvăluie vulnerabilităţile structurale pe care le-ai avut. Pe unele le-ai recunoscut, pe altele le vezi cu ocazia crizei, dar tocmai asta este acţiunea guvernamentală”, a adăugat Adrian Câciu.
Adrian Câciu a mai precizat că în acest context este nevoie de solidaritate.