13 apr. 2022 | 08:20

Un nou împrumut făcut de Ministerul de Finanțe. Câți bani a împrumutat de la bănci

Politică
Un nou împrumut făcut de Ministerul de Finanțe. Câți bani a împrumutat de la bănci

Marți, Ministerul de Finanțe a împrumutat 259,5 milioane de euro, printr-o licitație de obligațiuni de la stat cu o valoare nominală de 100 de milioane de euro. Dobânda este de 1,94%pe an și scadența în anul 2025.

Cea mai mare dobândă din ultimii opt ani

Acesta este primul împrumut în euro din piața românească după august 2021, atunci când Ministerul Finanțelor a împrumutat 176,3 milioane de euro cu scadența în doi ani și trei luni, la un randament mediu de -0,04%.

La licitație au participat șapte dealeri primari, iar valoarea totală a cererii a fost de 373,5 milioane de euro, din care băncile au licitat în nume și cont propriu 347 milioane de euro. 1,6% a fost rata cuponului, iar randamentul până la maturitate aferent prețului de adjudecare a fost de 1,94%.

Băncile au oferit, din suma totală adjudecată, în nume și cont propriu 243 de milioane de euro și 16,5 milioane de euro în contul clienților. Totodată, randamentul mediu plătit la licitația de marți este cel mai mare după august 2014.

Randamentul mediu pe titlurile de trei ani este de 0,38%, în piața de obligațiuni a zonei euro, pentru țările cu rating AAA și 0,61% pentru toate țările care folosesc moneda euro. Randamentul mediu era de -0,77% în august, anul trecut, pentru cele mai bine cotate țări, respectiv -0,59% pentru întreaga zonă euro.

Ce împrumut a făcut Ministerul Finanțelor

Ce împrumut a făcut Ministerul Finanțelor

Nu vor crește taxele și impozitele anul acesta

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat luni seară, la conferința comună cu liderii coaliției în care a fost anunțat pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, că nu se vor majora taxele și impozitele în acest an, din cauza „situației complicate”.

„Exclus să creştem taxe şi impozite în acest an. (…) Nu se pune în momentul acesta o astfel de discuţie. Suntem, totuşi, într-o situaţie complicată. De ce vreţi să anticipăm discuţii care poate nu vor avea loc?

Această situaţie complicată nu e numai la noi, e în toată Europa. În momentul acesta trebuie să fim doar uniţi şi solidari, dacă ne punem întrebarea ce vom face peste 10 ani, cred că este prematur. Cred că ar fi bine să ne uităm şi să ne ajutăm împreună să trecem cu mai multă înţelegere peste acest moment. Guvernul nu va lăsa pe nimeni în urmă. (…) Când o persoană este bolnavă i se aplică măsuri de prim rang şi măsuri de tip tratament.

Aşa se acţionează şi în criză. Acţionezi cu măsuri de primă instanţă şi măsuri pe termen mediu şi lung, care reprezintă tratamentul structural asupra economiei tale, pentru că orice criză îţi dezvăluie vulnerabilităţile structurale pe care le-ai avut. Pe unele le-ai recunoscut, pe altele le vezi cu ocazia crizei, dar tocmai asta este acţiunea guvernamentală”, a adăugat Adrian Câciu.

Adrian Câciu a mai precizat că în acest context este nevoie de solidaritate.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Capital.ro
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie 2024
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau PRIME de PAȘTE! Anunțul momentului în ROMÂNIA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro