14 oct. 2024 | 14:54

Cât mai e amenda pentru rovinietă în 2024. Ce sumă trebuie să scoți din buzunar și în câte zile trebuie să o plătești

Știri generale
Cât mai e amenda pentru rovinietă în 2024. Ce sumă trebuie să scoți din buzunar și în câte zile trebuie să o plătești
Cât mai e amenda pentru rovinietă în 2024

În 2024, va fi implementată o nouă amendă pentru rovinietă, cu o valoare mai ridicată, însă șoferii nu vor fi sancționați de fiecare dată când circulă fără a achita această taxă de drum. Iată cât timp rămâne valabilă această amendă pentru rovinietă. Cât mai e amenda pentru rovinietă în 2024!

Ce sumă trebuie să scoți din buzunar ca să plătești rovinieta

În 2024, Ministerul Transporturilor a introdus un nou interval de tarifare pentru rovinietă. Astfel, șoferii de autoturisme au acum posibilitatea de a achita o rovinietă care oferă acces la drumuri pentru o perioadă de 24 de ore, opțiune nou introdusă. Anterior, cea mai scurtă durată pentru care se putea achiziționa o rovinietă pentru autoturisme era de 7 zile, aceasta rămânând în continuare o opțiune disponibilă.

În plus, șoferii au și alte variante, putând opta pentru o vinietă valabilă pe perioade mai lungi, respectiv 30 de zile, 90 de zile sau chiar un an (12 luni), în funcție de necesitățile fiecăruia. Această diversificare a intervalelor de tarifare oferă mai multă flexibilitate conducătorilor auto.

Tarifele actuale pentru rovinietă categoria A (autoturisme) sunt:

7 zile – 3 euro
30 de zile – 7 euro
60 de zile – 13 euro
12 luni – 28 euro.

Cu toate acestea, tarifele și intervalele de timp pentru rovinietă vor fi actualizate în curând. Noua opțiune de rovinietă valabilă pentru 24 de ore, destinată autoturismelor, va avea un cost de aproximativ 2,5 euro. Această modificare face parte dintr-o serie de ajustări planificate pentru a reflecta noile cerințe și nevoi ale infrastructurii rutiere și ale utilizatorilor.

Cât mai e amenda pentru rovinietă în 2024

Cât mai e amenda pentru rovinietă în 2024

Cât este amenda pentru rovinietă

Amenda pentru lipsa rovinietei variază între 250 și 500 de lei pentru vehiculele care sunt obligate să achite taxa de drum. În cazul camioanelor de mare tonaj, sancțiunile sunt mult mai ridicate, putând ajunge până la 4.500 de lei.

Dacă nu sunteți sigur când expiră rovinieta, puteți verifica valabilitatea acesteia accesând site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNADNR). Acolo, în secțiunea „verificare rovinietă”, este necesar să introduceți numărul de înmatriculare al vehiculului și seria șasiului pentru a obține informațiile dorite.

În ceea ce privește prescrierea amenzii pentru lipsa rovinietei, aceasta intervine în situația în care, în termen de 4 luni de la constatarea încălcării legii, proprietarul vehiculului nu a fost notificat cu privire la sancțiune.

Conform Ordonanței de Urgență 15/2002, nu se pot emite procese-verbale suplimentare pentru aceeași infracțiune legată de lipsa rovinietei, aplicate aceluiași vehicul, între data la care a avut loc încălcarea și momentul în care procesul-verbal de contravenție este comunicat proprietarului. Aceasta reglementare asigură o claritate și o justiție în procesul de aplicare a sancțiunilor.

Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
O femeie și-a găsit fiica la 44 de ani după ce a fost răpită din fața casei. Ce se întâmplase de fapt cu ea: „Am trăit o viață falsă”
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
O nouă minivacanță pentru români. Mai multe zile libere în 2025
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Taxați în plus. Decizie pentru românii care conduc benzină și motorină. Se aplică din 14 octombrie
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
ESTE VESTEA ZILEI! Românii primesc pensie ȘI MAI MARE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și de ce sunt importante visele din noaptea de dinainte
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro