La finalul lui 2022, Codul Rutier a fost modificat! Poliţiştii locali au dreptul să dea amenzi conducătorilor auto, dar doar în anumite condiții, conform Legii 335/2022. Așadar, proprietarii de autovehicule au obligația legală de a furniza agentului constatator polițist local informații privind persoana care conduce vehiculul, nu doar agenților de la Rutieră. Iată pentru ce fapte te poate opri Poliţia Locală în trafic!
Legea modificată în decembrie 2022 arată faptul că poliția locală are dreptul de a opri un autoturism în trafic. De asemenea, în articolul 7 este precizat că rolul poliției locale este de a asigura fluență traficului. Drept urmare, în ultimul an, mulți șoferi au primit amenzi usturătoare din partea polițiștilor locali.
Majoritatea conducătorilor care au produs contravenții au fost de părere că doar poliția rutieră îi poate amenda. Ei bine, lucrurile stau diferit! Poliţiştii locali au dreptul de a aplica amenzi de până la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de până la 14.500 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Citește și: Amenda primită de un bărbat care a dat zăpada din fața unui magazin. Poliția i-a pus cătușele
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată în Codul rutier.
Citește și: Cât alcool ai voie să consumi înainte de a te urca la volan? Se schimbă limita la nivel european
În schimb, un poliţist de la Rutieră a explicat în ce situații are dreptul poliția locală să oprească șoferii în trafic și să-i amendeze. Iată explicațiile în video-ul de mai jos:
„Oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculului într-o zonă interzisă. Astfel, poliţistul de la Locală, are dreptul să te sancţioneze, să îţi ceară documentele în cazul în care ai încălcat astfel legea. Dar ce se întâmplă cu punctele de penalizare? Ei bine, au dreptul să aplice puncte de penalizare, care se implementează în baza de date şi îţi apar pe permis. Procesele verbale se trimit de către agenţii locali la Poliţia Rutieră. Astfel, la 15 puncte acumulate de la Poliţia Locală, se suspendă dreptul de a conduce.”