23 ian. 2024 | 11:27

Ce amendă riști în 2024 dacă circuli cu permisul expirat. Cât timp mai poți conduce după ce a expirat

Auto-moto
Ce amendă riști în 2024 dacă circuli cu permisul expirat. Cât timp mai poți conduce după ce a expirat
Toți șoferii trebuie să știe acest lucru

Guvernul României a implementat modificări semnificative în acest an în Codul Rutier, aducând schimbări notabile în privința permiselor auto. Ce amendă riști în 2024 dacă circuli cu permisul expirat? Șoferii trebuie să știe acest aspect.

Modificări la Codul Rutier

Ordonanța de Guvern nr. 29/2023 a adus modificări semnificative în Codul Rutier începând cu 12 august, punând accent asupra șoferilor cu permise de conducere emise în alte țări. Acești șoferi pot obține un permis auto românesc mult mai ușor, fără să mai fie nevoie să parcurgă cursurile unei școli de șoferi din România.

Citește și: Schimbare pentru șoferi în trafic. Ce se întâmplă cu amenzile date de Poliție

Noua prevedere permite șoferilor cu permise străine să se înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică pentru obținerea permisului românesc, cu mențiunea că aceștia trebuie să treacă mai întâi printr-un examen medical pentru a dovedi aptitudinea lor fizică și mentală pentru conducere.

De asemenea, modificările în Codul Rutier au influențat și procedura de restituire a permiselor de conducere reținute din cauza consumului de substanțe psihoactive. 

Noua regulă permite returnarea permiselor în funcție de rezultatul analizelor biologice, eliminând necesitatea obținerii unei decizii de clasare a dosarului de urmărire penală de la procuratură.

Ce amendă riști în 2024 dacă circuli cu permisul expirat

În ciuda acestor modificări, există anumite reguli care rămân la fel. De exemplu, regulile privind valabilitatea permiselor auto rămân neschimbate. 

Citește și: Greșeala pe care o fac mulți șoferi în trafic. Ce trebuie să știi despre acordarea de prioritate în aceste condiții

Conform Codului Rutier, șoferii sunt obligați să dețină un permis de conducere valabil în momentul în care se află la volanul unui autovehicul. 

Așadar, conducerea cu un permis expirat rămâne interzisă, iar șoferii sunt îndemnați să-și reînnoiască permisele înainte de data expirării.

Legislația română nu permite șoferilor să conducă cu un permis expirat. El nu mai este valabil din momentul datei înscrise pe permis ca fiind data de expirare. De aceea este recomandat șoferilor să facă toate demersurile necesare pentru a îl schimba înainte de expirare.

În cazul în care un șofer este depistat conducând cu un permis expirat, acesta se expune unei amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. 

Cum se schimbă permisul expirat

Dacă ai descoperit recent că permisul tău de conducere a expirat, pregătește-te pentru o perioadă în care va trebui să parcurgi mai multe etape pentru a obține toate documentele necesare pentru un nou permis auto.

Citește și: Cum poți obține permisul de conducere la 16 ani în 2024. Ce tip de vehicule poți conduce

Procesul de preschimbare nu este complicat. Trebuie să faci o programare la DRPCIV pentru a depune cererea de eliberare a noului permis auto, să plătești taxa corespunzătoare și să demonstrezi plata.

După aceasta, urmează o scurtă vizită medicală pentru a confirma că ești apt să conduci. Fișa medicală obținută trebuie depusă împreună cu celelalte documente la Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere. 

Odată ce solicitarea ta este primită, noul permis auto va fi eliberat în doar câteva zile. Deși procesul pare a avea mai multe etape, vei constata că procedura în ansamblu nu este complicată.

  • Programează-te online pentru preschimbarea permisului
  • Achită taxa pentru eliberarea unui nou permis auto
  • Mergi la medicul de familie pentru a obține fișa medicală:
  • Pregătește actele necesare schimbării permisului de conducere:
  • Depune actele de preschimbare a permisului expirat:
  • Așteaptă livrarea noului permis de conducere:

După depunerea actelor, vei primi o dovadă temporară a permisului, în timp ce noul permis oficial va fi emis în cel mult 15 zile lucrătoare.

Parteneri
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Urmează noi zile libere pentru bugetari. Hotelierii se pregătesc deja
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Noua regulă din magazinele din România. Decizia care va fi obligatorie prin lege
Capital.ro
Cuvântul care poate da o nouă întorsătură vieții tale: ”Trebuie doar să îl pui înainte de orice afirmație!”
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
PRIMUL mesaj al lui FLORIN PIERSIC: ”Sunt VIU...”
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro