Când vine vorba de alimentele sănătoase, regulile se schimbă mereu. Dar probabil ai auzit de-a lungul timpului că pâinea integrală este mai sănătoasă decât pâinea albă. Totuși, cât de sănătoasă este pâinea integrală? S-ar putea ca acest lucru să fie un mit.
După o analiză a 50 de ani de studii, echipa Modernist Cuisine a descoperit că toate tipurile de pâine au practic același efect asupra corpului tău.
Vezi și: Cea mai sănătoasă făină. Surpriză mare la cea de secară
Totul începe cu diferența dintre pâinea albă și cea integrală. Fiecare bob de grâu are un exterior (tărâță) și un interior (endospermul mare și un germene mult mai mic).
Făina albă este făcută prin separarea tărâței și a germenului de endosperm, strivindu-le într-un mojar și separându-le, salvând doar endospermul.
Pentru pâinea integrală, cele două părți sunt încă separate, dar în produsul final, sunt amestecate împreună. Adăugarea tărâței îi conferă grâului culoarea mai închisă.
Mult timp s-a crezut că tărâța este partea sănătoasă a pâinii deoarece conține mai multă fibră și vitamine.
Dar a fost o teorie care nu a fost niciodată susținută de niciun studiu controlat. Există câteva lucruri pentru care pâinea integrală ar fi ușor mai bună, inclusiv vitaminele precum manganul, fosforul și seleniul, dar ele în general nu sunt importante în sensul că nu sunt lucruri de care majoritatea oamenilor să aibă deficit.
Vezi și: Făina albă versus făina neagră. Când trebuie folosită fiecare şi care este mai sănătoasă
Se pare că organismul uman nu absoarbe multe dintre vitaminele și mineralele din grâu în stare brută. Multe dintre substanțele nutritive care sunt presupus avantajoase în pâinea integrală nu sunt de fapt absorbite de oameni, cum ar fi vitaminele precum zincul, fierul și calciul.
Multe persoane optează pentru varianta integrală la pâine și paste pentru că se digeră mai lent și nu crește brusc nivelul de zahăr din sânge așa cum fac carbohidrații rafinați.
Fibrele fac ca amidonul să se descompună mai lent în intestine decât zahărul simplu. Prin urmare, este absorbit și eliberat în fluxul sanguin mai lent.
Acest lucru previne creșterile bruște ale zahărului din sânge și rezultă într-un flux mai lung și mai stabil de glucoză în organism. Dar chiar și pâinea integrală are doar 11% din tărâță, iar efectul asupra glucozei din sânge este minim.
Specialista în nutriție Mihaela Bilic explică faptul că un copil nu ar trebui să mănânce pâine integrală sau să aibă un regim dietetic. Lor le trebuie făinoase pentru că sunt în creștere și consumă multă energie.
Totodată, ea spune că cei mici nu trebuie să adopte cure de slăbire, ci este nevoie de o schimbare de alimentație la nivelul întregii familii – mai puțin zahăr, grăsimi și făinoase. Desigur, activitatea fizică este mai mult decât necesară pentru dezvoltarea armonioasă.
Mihaela Bilic explică faptul că farfuria unui copil ar trebui să conțină jumătate de produse făinoase, pe când la adulți este necesar doar un sfert de farfurie.
De altfel, copiii nu ar trebui să consume produse degresate, în special lactatele. Mai mult de 30% din aportul caloric al unui copil trebuie să fie grăsimi.
În timp ce adulții sedentari au nevoie de fibre, copiii au nevoie de făinoase albe.
„Sunt mame care „zic vai de mine, copilul meu, doar pâine integrală”. Nu! Nu e corect. Avem nevoie de făinoase albe.
S-ar putea să apară carențe de vitamine, de minerale, pentru că există o accelerare a tranzitului. Fibrele în exces pot da intoleranțe alimentare grave, pentru că intestinul lor e fragil, iar fibrele, mai ales cele din cereale, au acțiune agresivă pe intestin”, spune Mihaela Bilic.