Slănina de porc este unul dintre cele mai consumate produse tradiționale de către români. Deși ar putea să fie catalogată drept un aliment nu neapărat benefic pentru sănătate, atât timp cât este consumată cu moderație nu are efecte negative. Ce spunea medicul Gheorghe Mencinicopschi despre acest produs. Este sau nu sănătoasă slănina de porc?
La fel ca multe alte alimente catalogate ca fiind rele pentru sănătate, cum ar fi cafeaua și carnea roșie, slănina de porc vine la pachet cu beneficii pentru organismul uman. Însă cu o singură condiție, anume să fie consumată cu moderație. Acest produs alimentar se află pe lista celor preferate de către români, în mod special.
Feliile subțiri de slănină crocantă, grasă și sărată sunt unele dintre cele mai consumate produse de către români. Mai ales în perioada sezonului rece. Mulți consumă slănina de porc cu ceapă sau cu alte ingrediente din propria grădină. Cât de sănătos este să consumăm un astfel de produs?
Regretatul specialist Gheorghe Mencinicopschi recomanda, în momentul în care avem dubii cu privire la un aliment pe care îl consumăm, să consultăm părerea unui specialist din nutriție. Așa vom ști ce trebuie să mâncăm pentru a ne menține sănătoși. Totodată, pentru preveni ușor declanșarea unor boli periculoase.
„Ar trebui să ne interesăm la specialişti care cunosc fiziologia omului, cunosc fiziologia digestiei, sunt cu adevărat calificați în nutriţia umană şi ne pot da sfaturi profesionale cum să redevenim normoponderali. Sau, și mai bine, cum să prevenim obezitatea. Din punct de vedere genetic, suntem programaţi să preferăm dulcele, să preferăm sărat şi să preferăm gras”, spunea medicul Gheorghe Mencinicopschi.
Specialistul a explicat că toate produsele ce sunt procesate industrial favorizează procesul de acumulare a kilogramelor în plus. Așa se întâmplă în cazul mezelurilor, de exemplu. Nu astfel punem problema în cazul grăsimilor naturale, însă. Medicul Gheorghe Mencinicopschi a subliniat că grăsimile din carnea de porc nu îngrașă.
„Toate alimentele de bază – sare, zahăr şi grăsimile nenaturale sau industriale, care se regăsesc în alimentele înalt procesate industrial, favorizează îngrăşarea.
Atenţie, grăsimile naturale nu îngraşă! Nu îngraşă, de exemplu, grăsimile din carne din carne de vită, din carne de porc, din carne de pasăre, de peste sau ouăle”, spunea Gheorghe Mencinicopschi, la RomâniaTV.
Citește și: Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a murit. Care a fost cauza decesului
Cu toate acestea, trebuie să fim întotdeauna atenți la modul în care consumăm slănina de porc. Dincolo de faptul că moderația este cheia, contează și cu ce preparate obișnuim să mâncăm un astfel de produs. Specialistul a recomandat ca slănina de porc să fie consumată, de exemplu, cu legume.