14 iun. 2023 | 15:09

Cât de periculos este postul negru, de fapt. Ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci deloc într-o zi

Sănătate
Cât de periculos este postul negru, de fapt. Ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci deloc într-o zi
A nu mânca timp de 24 de ore la un moment dat este o formă de post intermitent.

În această perioadă creștinii ordocși se pregătesc de marea sărbătoare creștină a Sfinților Petru și Pavel, postul începând din data de 11 iunie și va ține până pe data de 29 ale lunii, în Joia Sfinților. Asta înseamnă că mulți aleg în această perioadă postul negru. Dar, conform experților în nutriție, aflăm cât de periculos este postul negru, de fapt, și ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci deloc într-o zi.

Postul și sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

După ce am sărbătorit praznicul praznicelor, Paștile Domnului, și Cincizecimea la cincizeci de zile după aceea,creștinii ortodocși au intrat în Postul Apostolilor Petru și Pavel, care în acest an a început la 11 iunie 2023 și se încheie cu pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la 29 iunie. Postul Apostolilor este o perioadă de post prescrisă de Biserică, care durează de la a doua zi după Duminica Tuturor Sfinților până la 29 iunie, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Vezi și: Rugăciunea pe care să o spui înainte de postul Sfinților Petru și Pavel. Alungă ghinionul și blestemele

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, devine mai clară legătura dintre sărbătoarea Cincizecimii, Postul Apostolilor, și sărbătoarea propriu-zisă a celor doi apostoli preeminenți. Așa cum am menționat mai devreme, acest post a fost inițial legat de sărbătoarea Cincizecimii și înțelegem această legătură examinând sărbătoarea însăși.

În această perioadă mulți români aleg să țină Postul Apostolilor Petru și Pavel, iar parte dintre aceștia aleg postul negru, adică să nu mănânce nimic, și nici  să bea apă, de la răsăritul soarelui și până la apus. Dar, dacă din punct de vedere al creștinismului, postul înseamnă purificarea spirituală a credincioșilor, din punct de vedere fizic, conform nutriționiștilor, poate însemna anumite probleme de sănătate. Așa că, ne-am gândit să explicăm cât de periculos este postul negru, de fapt.

Vezi și: Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 și cât durează. Zile cu dezlegare la pește

Cât de periculos este postul negru, de fapt

A venit momentul să răspundem la întrebarea ”Cât de periculos este postul negru?”. A nu mânca timp de 24 de ore la un moment dat este o formă de post intermitent. În timpul unui post de 24 de ore, puteți consuma doar băuturi fără calorii. Când perioada de 24 de ore s-a încheiat, puteți relua consumul normal de alimente până la următorul post.

Pe lângă pierderea în greutate, postul intermitent sau chiar postul negru poate avea un efect pozitiv asupra metabolismului tău, poate stimula sănătatea cardiovasculară și multe altele. Este sigur să folosiți această abordare o dată sau de două ori pe săptămână pentru a obține rezultatele dorite.

Vezi și: Ce nu este bine să faci de Sfinții Petru și Pavel. Ce trebuie să dai de pomană pentru sporul casei pe 29 iunie

Deși această tehnică poate părea mai ușoară decât reducerea caloriilor zilnice, s-ar putea să vă simțiți destul de flămând în zilele de post. De asemenea, poate provoca efecte secundare severe sau complicații la persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate. Conform nutriționiștilor, vei fi bine în perioada de 24 de ore înainte ca organismul tău să-și dea seama că ții post.

Ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci deloc într-o zi

În timpul primelor opt ore, corpul tău va continua să digere ultima cantitate de alimente consumate. Corpul tău va folosi glucoza stocată ca energie și va continua să funcționeze ca și cum vei mânca din nou în curând. După opt ore fără a mânca, corpul va începe să folosească grăsimile stocate ca energie, iar ulterior va continua să folosească grăsimile stocate pentru a crea energie pe tot parcursul restului postului de 24 de ore.

Vezi și: Produsul de post care e o bombă calorică. Mulți români îl consumă fără să își dea seama cât de periculos poate fi pentru organism

Posturile care durează mai mult de 24 de ore pot face ca organismul să înceapă să convertească proteinele stocate în energie. Iată ce se întâmplă în organims dacă nu mănânci deloc într-o zi:

  • Poate ajuta la pierderea în greutate: Postul una sau două zile pe săptămână poate fi o modalitate de a consuma mai puține calorii în timp. S-ar putea să pară mai ușor de făcut decât să reduci un anumit număr de calorii în fiecare zi. Restricția de energie dintr-un post de 24 de ore poate fi, de asemenea, benefică pentru metabolism, ajutând la pierderea în greutate.
  • Poate ajuta să gestionați nivelul colesterolului și al zahărului: Postul intermitent regulat poate ajuta la îmbunătățirea modului în care organismul descompune colesterolul și zahărul. Aceste modificări ale metabolismului pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni precum diabetul și bolile cardiovasculare.
  • Poate ajuta la reducerea riscului de boală coronariană: Un post regulat de 24 de ore poate ajuta la reducerea nivelurilor de N-oxid de trimetilamină pe termen lung. Nivelurile ridicate ale acestui compus sunt legate de bolile coronariene, așa că acest lucru poate ajuta la reducerea riscului.

Vezi și: Alimentele de post pe care să nu le mai consumi până la Paște. Cât de periculoase sunt, de fapt

Care sunt efectele secundare sau riscurile de a face acest lucru?

Postul frecvent de 24 de ore poate avea efecte secundare și poate crește riscul de apariție a anumitor complicații. Discutați întotdeauna cu medicul înainte de a începe un post pentru a vă ajuta să reduceți riscul oricăror consecințe neprevăzute asupra sănătății. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți afecțiuni de sănătate subiacente. Nu ar trebui să postiți dacă:

  • aveți sau ați avut o tulburare de alimentație
  • aveți diabet de tip 1
  • sunteți însărcinată sau alăptați
  • aveți mai puțin de 18 ani
  • vă recuperați după o intervenție chirurgicală
  • Postul mai mult de două ori pe săptămână poate crește riscul de aritmii cardiace și hipoglicemie.

Rețineți că sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua pe deplin beneficiile și riscurile potențiale ale postului intermitent. Exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată sunt metode dovedite pentru a avea un stil de viață mai sănătos și pentru a vă menține greutatea.

Concluzie

Acum că ai aflat cât de periculos este postul negru, de fapt, și ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci deloc într-o zi, vei putea decide dacă ții sau nu fie post intermitend, fie postul negru. Dar, ca și concluzie, fii precaut atunci când încerci această abordare.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Film-bombă anunțat de Netflix. O poveste zguduitoare a suferinței și a speranței
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro