Ce nu este bine să faci de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce trebuie să dai de pomană pentru sporul casei pe 29 iunie

Ce nu este bine să faci de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce trebuie să dai de pomană pentru sporul casei pe 29 iunie
De sfintii Petru si Pavel se fac pomeni pentru cei decedati

Ce nu este bine să faci de Sfinții Petru și Pavel 2022, conform tradițiilor și obiceiurilor. Ce trebuie să dai de pomană pentru sporul casei pe 29 iunie, atunci când se sărbătoresc cei doi sfinți importanți la români. Așadar, ce ai de făcut mâine pentru ca totul să îți meargă bine în restul anului care a mai rămas, vezi în rândurile de mai jos.

Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel, tradiții și obiceiuri

Pe data de 29 iunie, în fiecare an, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Tradițiile și obiceiurile din moși-strămoși îți arată ce nu este bine să faci de Sfinții Petru și Pavel 2022. Conform tradiției populare, ziua de 29 iunie marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriţi împreuna pentru că au decedat în aceeași zi.

S-a întâmplat în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero. Conform tradițiilor populare, dacă tună de Sân Petru, în anul acela nu se vor face alune si nuci, căci le vor mănânca viermii și vor pica pe jos.

Ce nu este bine să faci de Sfinții Petru și Pavel 2022
Sfintii Petru si Pavel se sarbatoresc pe 29 iunie

Ce nu este bine să faci de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce nu trebuie să mănânce femeile

Așadar, tradițiile și obiceiurile de această mare sărbătoare vine cu câteva interdicții. Astfel, în această zi de mare sărbătoare nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să poată fi îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

De asemenea, potrivit obiciurilor din popor, în ziua de 29 iunie, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu supăra rudele decedate. După ziua de 29 iunie, fetele tinere au voie să mănânce mere, în schimb, vârstnicele pot mânca mere abia de Sfântul Ilie.

Credincioșii trebuie să mai știe că în această zi nu se scutură merii. Cei care vor face asta, riscă ca toate culturile lor să fie puse la pământ de grindină.

Nu în ultimul rând, în ziua de Sfinții Petru și Pavel nu se toarce, se face orice altă muncă, numai asta nu. Se spune că dacă se toarce în această zi colacii de la morți se vor întoarce.

Ce trebuie să faci de Sfinții Petru și Pavel 2022

Acum, trebuie să enumerăm și cele ce sunt indicate a se face în această zi de mare sărbătoare creștină. Astfel, pe 29 iunie, pentru a fi feriți de toate relele, în ziua de Sfântul Petru, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare. În ziua de Sf Petru este bine să împarți mere dulci și miere prietenilor și vecinilor și să le urăm spor la muncă și sănătate.

De asemenea, în ziua sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, oamenii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor decedați, pentru că sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Moșii de SânPetru. Cei ce vor da de pomană în această zi vor avea spor în casă tot restul anului.

Ce nu este bine să faci de Sfinții Petru și Pavel 2022
De Sfintii Petru si Pavel se impart mere dulci

Talisman pentru fiice de Sfinții Petru și Pavel

De asemenea, în această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fetele lor. Talismanul este o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care ar urmări să le ia norocul.

Nu în ultimul rând, pentru că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță deoarece l-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, aceștia sunt ocrotitori ai sistemului penitenciar din România.