Tămâia este acea substanță, care prin ardere scoate un fum aromat. Se știe că tămâia este folosită, de obicei, în scopuri spirituale, dar ea este folosită și pentru a împrospăta parfumul spațiilor interioare sau pentru sănătate.
În mod surprinzător însă, studiile recente în domeniu indică faptul că tămâia este chiar mai periculoasă decât țigările, afectând plămânii.
De menționat este că există diferite tipuri de tămâie, și anume, din cedru, trandafir sau altele, cu parfumuri și din materiale diverse. Unele tipuri de tămâie sunt realizate cu rășini, iar altele sunt compuse din pulberi.
Primele feluri de tămâie au fost realizate din elemente aromatice, cum ar fi salvia, rășina, uleiurile și lemnul. Însă de-a lungul timpului s-au mai adăugat elemente, pentru ca tămâia să capete un plus de parfum și o 5mai mare capacitate de ardere. Astfel, fumul eliberat de tămâie este creat pentru a avea un miros dulce și plăcut. El poate să conțină și particule ușor de inhalat, fapt care înseamnă că poate avea posibile efecte asupra sănătății.
Se știe faptul că multe culturi ard tămâia în scopuri igienice și spirituale. Chiar și așa, cercetările recente realizate de către oamenii de știință indică că în urma inhalării acestui fum de tămâie se pot declanșa unele reacții adverse asupra organismului uman.
În studiile cercetătorilor se atrage atenția asupra faptului că fumul de tămâie poate să favorizeze apariția unor inflamații cronice în organism. Un studiu în acest sens a indicat că fumul parfumat poate să provoace inflamații nu doar în plămâni, ci și în ficat.
Tămâia extrasă din copacul Boswellia a fost utilizată încă de acum 5.000 de ani. Din cauza schimbărilor climatice tămâia adevărată este tot mai rar de întâlnit. Sunt studii care indică că numărul existent de copaci ar putea să scadă cu până la 90% în următorii 50 de ani. Preoții în vârstă își amintesc cu nostalgie cu realul miros de tămâie. Cei mai mulți nu au mai văzut tămâie de cel puțin 25 de ani, iar mirosul răspândit de cărbunii utilizați pe post de rășină fiind diferit. Mai ales că este toxic, după cum și unii oameni din sânul Bisericii.
”Nu am văzut tămâie adevărată de cel puţin 25 de ani. Avea un miros plăcut cu efect de purificare, inducea o stare de bine. Ceea ce numim tămâie în zilele noastre este un produs adus din Grecia, la fel şi cărbunii de narghilea folosiţi pentru ardere şi care sunt extrem de toxici. Fumul ţine chiar şi două ore, lucru care nu se întâmpla cu tămâia adevărată şi cărbunii special făcuţi pentru tămâiere. Pentru a arde tămâia se foloseau înainte cărbuni din viţă de vie arsă apoi îngropată pentru a se carboniza. Acum, tămâia se face din răşină de brad îmbibată cu tot felul de soluţii pentru a-i îmbunătăţi mirosul”, a explicat un preot, pentru „Adevărul”.