Autoritățile, apel urgent către preoții români: „Să nu le spuneţi să nu se vaccineze”

Autoritățile, apel urgent către preoții români:
Autoritățile, apel urgent către preoții români

Medicul Monica Adăscăliței este, de asemenea, și directorul Direcției de Sănătate Publică Botoșani. Aceasta a lansat, luni, un apel către preoții ortodocși să nu blocheze campania de vaccinare a populației împotriva noului coronavirus.

Apel către preoții români

Oficialul Direcției de Sănătate Publică Botoșani și Dan Nechifor, prefectul județului, s-au întâlnit cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul ședinței, DSP a cerut sprijinul Bisericii Ortodoxe Române în vederea creșterii procentului populației imunizate.

La discuției a participat Petru Fercal, protopopul de Botoșani, mai mulți stareți ai mănăstirilor din județul Botoșani, dar și mai mulți preoți de la diferite biserici de pe teritoriul județului.

„Vaccinarea este o decizie a fiecărei persoane. Nimeni nu este obligat şi dumneavoastră sunteţi vectori de opinie, iar enoriaşii vă apreciază şi vă ascultă. Eu nu v-am spus să credeţi în vaccin şi nici să îi obligaţi, doar să nu le spuneţi să nu se vaccineze. (…) Ştiţi foarte bine că aţi avut mulţi colegi de-ai dumneavoastră, preoţi, care au trecut prin boală, mulţi dintre ei cu forme grave, iar unii dintre ei, Dumnezeu să îi ierte, au decedat. E o boală parşivă”, a afirmat Adăscăliţei.

De asemenea, și prefectul Dan Nechifor le-a cerut preoților ortodocși să ajute la revenirea la normalitate după pandemia coronavirus.

„Încercăm să intrăm în normalitate cu ajutorul dumneavoastră (…) Sperăm că o să ieşim bine din această săptămână şi din aceste sărbători”, a subliniat prefectul.

Răspunsul preoților români

La ședință a fost prezent preotul Ștefan Grădinaru de la Capela Militară Botoșani. Acesta a spus că în privința vaccinării, oamenii ar trebui să își afle răspunsurile de la medici, nu de la preoți. De asemenea, acesta a mai adăugat că la fiecare slujbă le-a cerut credincioșilor săi să poarte masca de protecție în biserică. Le-a comunicat că atunci când ei sunt de părere că au un simptom al bolii, să apeleze de urgență la un medic sau la medicul lor de familie.

„Vis-a-vis de vaccin, sunt cel mai mulţumit atunci când nu mă întreabă credinciosul ce să facă. Sunt tare mulţumit, pentru că sunt preot, nu sunt medic. Şi aşa e cel mai corect. Să nu îmi dau o părere greşită. Am trecut prin boală, nu neg. Virusul acesta nu e o abureală. M-a scuturat un pic. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat zile”, a precizat preotul militar.

Rata de infectare, la nivelul județului Botoșani, era luni de 1,04 cazuri la mia de locuitori.