Instalația de brad este unul dintre cele mai bine vândute ornamente pentru perioada sărbătorilor. Fie că este vorba de iluminarea bradului de Crăciun, a curților, a balcoanelor sau a fațadelor caselor, sunt un clasic. Așa că vă propunem să explorați cât costă și care este cel mai eficient mod de a le folosi. Pentru început, vă recomandăm să folosiți întotdeauna luminițe de Crăciun cu LED. Aceste instalații economisesc până la 80% față de cele cu incandescență.
Pentru a sărbători Crăciunul, am decis să vedem cât de multă energie electrică consumă instalația de brad. Nu chiar pentru că suntem preocupați de încălzirea globală, ci mai mult pentru că am fost interesați care ar fi costurile reale de energie electrică.
La o medie de 0,45 wați pe bec, instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, sau aproximativ 0,29 kilowați, în orice moment. Asta înseamnă 372 de ore, ceea ce ne duce la un total de aproximativ 109 kWh, unitatea pe care o veți vedea pe factura de energie, de energie utilizată de bradul preiluminat în timpul sezonului de sărbători.
Instalația de brad cu tehnologie LED care se vinde cel mai mult pe piață, în funcție de numărul de becuri, poate consuma între 5 și 10 wați pe oră. Este o cantitate foarte mică de energie. Dar, totuși să facem exercițiul în kWh, unitatea cu care se facturează energia electrică. Merită să ne amintim că 1 KWh este echivalent cu 1000 de wați.
Citește și: Luminițele de Crăciun ți-ar putea încetini conexiunea la internet
Să luăm ca exemplu unul dintre cele mai bine vândute produse în supermarketuri și bazaruri. O bandă lungă de 6,3 metri de 100 de lumini LED calde, care consumă 7,5 wați pe oră.
Instalația de brad cu LED-uri costă aproximativ 300 de lei. Dar, cât costă să o țineți aprinsă 10 ore pe zi timp de o lună?
În total, aceste 100 de luminițe de Crăciun ar avea 300 de ore de utilizare și ar consuma 2,25 kWh. Luând în considerare prețul final mediu pentru un client rezidențial, acestea sunt egale cu aproximativ 3 lei.
Atunci când montați instația de brad trebuie să țineți cont de anumite precauții, nu de alta, dar vrem să ne simțim bine de Sărbători, nu să dialogăm cu pompierii. Dacă conectați instalația în afara casei, de preferat ca acestea să fie alimentate cu baterii.
Dacă aveți de gând să le conectați la curentul electric, evitați ca acestea să fie în contact cu metale. Cel mai bine este să vă asigurați cablurile, mai exact că sunt în stare bună și sunt impermeabile și că becurile nu ridică temperatura. Conexiunea trebuie să fie legată la pământ. Dacă nu este nimeni în casă, vă recomandăm să deconectați conexiunile de lumină pe care nu le folosiți.