Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCPR), Ilie Van, a dezvăluit cât costă un ou de găină la poarta fermei. Avem printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană. Totuși, costurile unui cofraj de ouă în supermarketurile din țară sunt mult mai mari. Cum profită comercianții.
„În această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, există suficientă ofertă de ouă de consum pe piaţă, chiar dacă aceasta creşte cu circa 50% faţă de o lună obişnuită, adică un român consumă 30 de ouă faţă de media lunară de 21 de ouă. Apreciem că oferta de ouă este asigurată în procent de 100% din producţie internă”, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCPR), Ilie Van.
În România, există 37 de milioane de găini ouătoare. 9 milioane dintre acestea sunt crescute în 248 de ferme avicole și aproximativ 28 de milioane în gospodării individuale. Din cele 9 milioane de găini, 57% sunt crescute în baterii, 37% în adăpost, 3,3% în aer liber și adăpost, 2,7% în sistem ecologic.
Președintele UCPR oferă garanții că România poate acoperi din producția internă cererea de ouă, în această perioadă a anului. Prețul pentru un ou de găină se menține, în continuare, la un nivel mai mic decât cel mediu înregistrat în Uniunea Europeană, potrivit acestuia.
Prețul mediu pentru ouăle din categoria M+L, de la poarta fermei, în România, a fost cel mai mic dintre toate cele raportate de statele membre ale comunității europene, anul trecut. În schimb, față de anul 2021, costul mediu al ouălor vândute la poarta fermei au crescut cu 33 de procente în țara noastră.
Potrivit lui Ilie Van, în săptămânile 9-11 ale anului 2021, prețul unui ou la poarta fermei, în țara noastră, a fost de aproximativ 0, 59 lei. Spre comparație, prețul mediu la nivelul Uniunii Europene a fost de 0, 75 lei. În România, costurile pentru ouă la poarta fermei sunt printre cele mai mici.
În anul 2021, prețul mediu pentru un ou de la poarta fermei era de 0, 31 lei. În urmă cu trei ani, era de 0, 30 lei.
Reprezentanții supermarketurilor profită de costul redus de la poarta fermei pentru a majora prețurile ouălor de la raft. Cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică arată că, în marile lanțuri de magazine din țara noastră, un ou se vinde de la prețul de 1 leu până la 1, 8 lei, în funcție de sistemul de creștere.
Ouăle provenite din fermele avicole din România sunt proaspete şi sigure, au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare prin marcarea pe coaja oului a codului care identifică ţara unde se produce, judeţul, codul fermierului, dar şi sistemul de creştere, a spus Ilie Van, într-o intervenție pentru Agenția Națională de Presă.