La nivelul anului trecut, conform unei statistici europene, România avea o producție totală de peste 8 milioane de ouă. Sub efectul actualei crize, prețul unui ou a crescut pe plan local. Așa am aflat cât a ajuns să coste un ou în piețele din București. Ceea ce putem spune, pe scurt, este că sunt mai scumpe decât la Lidl sau Kaufland.
Prețul Mintec pentru carnea de pui în UE a scăzut cu 1,5%, ajungând la 261 euro/100 kg între jumătatea lunii mai și sfârșitul lunii iunie 2022.
În mod similar, prețul pentru ouă în UE a ajuns la 179 euro/100 kg. Acest preț, în scădere cu 7,3%, a fost înregistrat între jumătatea lunii aprilie și sfârșitul lunii iunie.
Pe piața ouălor din UE, prețurile au scăzut din cauza numărului mai mare, față de anul precedent, de găini ouătoare plasate în martie și mai. Acest aspect a menținut piața bine aprovizionată.
Pe termen scurt și mediu, evoluția prețurilor cerealelor furajere va fi probabil principalul factor de supraveghere pentru prețurile și ouă din UE, având în vedere corelația ridicată dintre cele trei piețe.
Cele mai mari exporturi în 2021 și 2022 le are China. În 2022 China a înregistrat peste 120.000 de tone de ouă exportate. Uniunea Europeană ocupă locul trei, la nivel mondial, la acest capitol.
Ca urmare a crizei un efect a fost creșterea prețurilor la furaje. Creșterea prețurilor la furaje a dus la majorarea prețurilor, atât la carnea de pui, dar și la ouă.
La o simplă testare a piețelor agricole, de exemplu din Capitală, vom constata că un ou a ajuns să coste 1,50 pe bucată. Același ou, dar de data asta în magazine, precum Lidl sau Kaufland, ostă 1 leu, deci cu 50 de bani mai scump., raportul trebuind să fie tocmai invers.
Conform fermierilor, prețul oferit în piețe este justificat, ca urmare a creșterii cheltuielilor cu furajele pentru găini. Pe de altă parte, prețul oferit la poarta fermelor a crescut, de aici și adaousl de 50 de bani la anumiți agenți comerciali, regsiți în piețele agricole din țară.
Așa cum spuneam anterior, piața europeană suferă și pe acest segment, dar mai ales pe cel al creșterii de găini. Conform datelor, prețul cărnii de pui din UE a atins un nivel record în primele două săptămâni ale lunii mai din cauza costurilor ridicate de producție.
Cu toate acestea, prețurile au scăzut recent, în ciuda sacrificării ridicate de păsări în Franța, legate de gripa aviară. Potrivit Comisiei Europene, impactul gripei asupra producției de carne a fost moderat în Franța. În același timp, producția de pui din Franța ar putea crește ușor cu 0,5% de la an la an.
De asemenea, conform participanților la piață, toate statele UE producătoare de pui primare și-au reorientat prețurile față de prețurile istoric ridicate înregistrate de la începutul anului 2022. Ca urmare, prețurile la pui din UE s-au relaxat în ultimele luni. Cererea persistentă și ridicată de pui pe piața UE a împiedicat scăderea în continuare a prețurilor.