10 nov. 2020 | 15:45

Cât costă testele covid la final de 2020. Diferențe și de 300 de lei: cine se poate testa gratuit

Știri generale
Cât costă testele covid la final de 2020. Diferențe și de 300 de lei: cine se poate testa gratuit
Costul testelor covid la final de 2020: diferențe mari/ cine se poate testa gratuit

Testele pentru Covid-19 sunt o afacere bună, care îi îndeamnă pe unii să forțeze limita legii și să pună în pericol sănătatea clienților neavizați. Pe internet au apărut oferte de teste rapide de sânge, care costă între 30 și 80 de lei, și promit să-ți arate diagnosticul în 10 minute. De cealaltă baricadă stau cele de la clinicile private, ale căror prețuri depășesc puterile unora.

Costul testelor covid la final de 2020. Diferențe și de 300 de lei la clinicile private

Diferențele de preț pentru testele Covid-19 variază la clinicile private până la 300 de lei. În perioada aceasta, fiind și sezonul virozelor, oamenii, asociind noul virus cu gripa, solicită din ce în ce mai multe teste. Testele rapide Real Time PCR, care detectează prezența Covid-19 în organism, costă la clinicile private între 230 și 390 de lei. Rezultatele sunt gata în maximum trei zile lucrătoare.

Dacă se dorește un rezultat mai rapid, așteptarea se poate scurta, dar prețul crește. Pentru 100 de lei în plus, rezultatul este gata în 12 ore de la recoltare. Proba care se recoltează pentru acest tip de test constră într-un exsudat nazofaringian și faringian.

Acum, în anotimpul rece, unitățile medicale au și pachete cu teste pentru noul virus și gripa sezonieră, dintr-o singură probă. Această variantă costă 420 de lei și se poate face și la domiciliu, contra sumei de 380 de lei.

De ce?

Diferența uriașă de preț pentru testele Covid-19 ar putea fi dată de aparatura diferită folosită de clinici, spun unii experți, adică aparatele să fie de generații diferite, folosind metode diverse. Astfel, unele analizează probele automat, adică imediat ce proba este introdusă, fără să fie nevoie de intervenția unui om pentru prelucrare. Alte aparate sunt semiautomate, anume când extragerea probelor se face manual, deci este implicat și factorul uman în prelucrarea analizei.

Despre prețuri a vorbit și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care a declarat că se analizează evoluția prețurilor testelor Covid-19. Oficialul a precizat că a sesizat diferențe mari de prețuri între clinici, dar susține că reglementarea pieței nu ar fi o soluție.

„În acest caz nu este vorba de aliniere, ci de variaţii foarte mari ale preţurilor – între 150 lei şi 450 lei, ceea ce indică o piaţă imatură. Nu, nu cred că cea mai bună variantă ar fi reglementarea pieţei, ci mai degrabă o transparentizare a acesteia, astfel încât clienţii să afle că există diferenţe de preţ si că pot găsi variante mai ieftine. În acest fel, se va crea o presiune asupra acelor clinici care practică preţuri mari”, susţine Chiriţoiu.

Cine se poate testa gratuit

  • pacienţii care prezintă simptomatologie respiratorie
  • contacţii direcţi, identificaţi în urma anchetelor epidemiologice, şi care prezintă simptomatologie
  • pacienţii care urmează să facă tratamente pe chimioterapie sau radioterapie, adică pacienţii oncologici
  • pacienţii care urmează să aibă intervenţii chirurgicale
  • personalul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (beneficiarii, personalul auxiliar şi sanitar).
Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro