Prețuri teste COVID-19. Analiză: cât costă testul la 7 clinici diferite

Prețuri teste COVID-19. Analiză: cât costă testul la 7 clinici diferite
Prețuri pentru testele covid

COVID-19, cunoscut și sub denumirea de coronavirus, a condus la infectarea la nivel global (pandemie) provocată de virusul SARS-COV-2. Coronavirusul și-a făcut apariția prima oară în Wuhan, China la finalul anului 2019. Acest virus s-a dezvoltat inițial la animale, care ulterior l-au transmis omului prin contactul foarte apropiat. Apoi de la o persoană la alta, virusul s-a răspândit prin intermediul stropilor de salivă. Acesta este un virus respirator ce se răspândește asemănător bolilor respiratorii deja cunoscute (prin contact direct cu bolnavul, prin tuse, strănut, salivă, atingerea suprafețelor infectate)

Pentru detectarea virusului covid-19 au fost concepute o serie de teste care pot specifica dacă o persoană este bolnavă sau nu. Aceste teste sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Pentru moment nu există un tratament împotriva virsusului, dar personalul medical luptă pentru ameliorarea simptomelor pacienților.

Testele puse la dispoziție pe teritoriul României pot fi teste simple, rapide, dar și teste care necesită utilizarea echipamentelor specializate. Teste rapide pot depista anticorpii de tip IgM sau IgG.

DSS-test-covid-rapid
DSS-test-covid-rapid

Clinici la care poți efectua testul COVID-19

În funcție de clinică, prețul testelor COVID-19 pot varia. Astfel am realizat o analiză a 7 clinici din România care pun la dispoziție acest tip de teste.

  • Medlife

Pune la dispoziție tehnologia NAAT (nucleic acid amplification technology) pentru detectarea coronavirusului. Pentru test se recoltează exsudat nazofaringian și faringian. Rezultatul este dat după aproximativ 2 zile lucrătoare, iar prețul este de 340 lei.

  • Synevo

Este laboratorul ce oferă posibilitatea achiziționării a două teste. Unul dintre ele indică virusul SARS-COV-2 prin anticori IgG și are prețul de 95 de lei. Iar cel de al doilea test indică ARN Viral SARS-COV-2 și are prețul de 285 de lei.

  • Laborator Praxis

Pune, de asemenea, la dispoziție testul coronavirus, pe bază de programare. Acest test se realizează fără ca pacientul să consume alimente sau băuturi cu 4 ore înainte. Se testează pentru COVID-19 RT-PCR (real time PCR) și se oferă rezultatul în maxim 24 de ore, iar prețul este de 250 de lei.

  • Clinica Sante

Efectuează teste COVID-19 de tip RT-PCR SARS-CoV 2 și anticorpi SARS-CoV-2 IgM și IgG. Pentru primul tip de test, rezultatul este eliberat în maxim 72 de ore și costă 350 de lei. Celelalte două tipuri de teste care determină: anticorpii IgM – preț 130.5 lei și anticorpii IgG- preț 94.5 lei.

covid-teste
covid-teste
  • Spitalul Regina Maria

Oferă același tip de test RT-PCR, dar la prețul de 390 de lei, cu eliberarea rezultatului în 48 de ore. În cazul testării pentru anticorpii IgM ȘI IgG, prețul se ridică la 280 de lei, cu rezultatul oferit după 72 de ore.

  • Sanador

Realizează cele două tipuri de teste, RT-PCR (390 de lei) cu rezultatul în maxim 48 de ore și teste anticorpi. Pentru testarea anticorpilor IgM și IgG timpul până la oferirea rezultatului este de până la o zi, iar prețul pentru un test este de 120 de lei.

  • Provita

Eliberează două tipuri de teste cu rezultat în: 24 de ore la prețul de 400 de lei și 72 de ore la prețul de 350 de lei.

Importanța acestor teste este dată de faptul că se poate identifica dacă o persoană a avut virusul și a fost asimptomatică sau chiar a avut semne ușoare care au fost confundate cu cele ale unei simple răceli. Astfel că, indivizii care deja au avut coronavirusul, în prezent se pot considera imunizați prin prezența anticorpilor.