09 feb. 2024 | 16:00

Cât costă o prăjitură la cofetăria Capșa. Desertul care făcea furori în perioada comunismului

Diverse
Cât costă o prăjitură la cofetăria Capșa. Desertul care făcea furori în perioada comunismului
Ce alte produse găsești

Cât costă o prăjitură la cofetăria Capșa? Acest loc emblematic din București are o reputație deosebită cân vine vorba despre deserturi clasice precum boema, savarină, amandină, cremșnit, ecler, prăjitura capșa sau excelent. Acestea sunt doar câteva dintre bunătățile pentru care cofetăria este cunoscută.

Istoria Casa Capsă

De-a lungul deceniilor, Casa Capșa și-a câștigat reputația de loc emblematic al Bucureștiului, un veritabil sanctuar al gustului și culturii. 

Citește și: Pericolul ascuns de prăjiturile din cofetării. Info Cons. trage un semnal de alarmă pentru părinți

Istoria sa bogată își are rădăcinile în anul 1852, când Anton și Vasile Capșa au deschis cofetăria „La doi frați”, inițial amplasată peste drum de Biserica Zlătari, în fostul Han Damari. 

Curând, localul s-a mutat în casa Slătineanu, unde își desfășoară activitatea și în prezent.

Încă de la început, Casa Capșa a devenit un punct de întâlnire pentru personalități marcante ale epocii. În 1873, localul a fost distins cu Marea Medalie la Expoziția Universală de la Viena, câștigându-și astfel o reputație internațională. În anul 1882, a obținut brevetul de furnizor al casei Principelui Milan Obrenovici al Serbiei, iar în 1908 a devenit furnizorul Principelui Ferdinand al Bulgariei.

Dar adevărata expansiune a Casei Capșa a avut loc începând cu anul 1886, când Grigore Capșa a decis să extindă localul, inaugurând un hotel și o cafenea. 

Astfel, Casa Capșa a devenit locul „oficial” de întâlnire pentru personalitățile din domeniul politic, al presei, artei și culturii. Grigore Capța a jucat un rol esențial în transformarea atmosferei orientale a Bucureștiului într-o atmosferă occidentală, înlocuind dulciuri orientale cu deserturi occidentale precum ganache, ciocolată și “bonbon”-uri.

Citește și: Mâncarea favorită a lui Victor Ponta. Daciana Sârbu a dat din casă

În timpul perioadei interbelice, Casa Capșa era cunoscută ca fiind gazda celor mai prestigioase dineuri din București. În anul 1920, la invitația regelui Ferdinand și a reginei Maria, a sosit în capitala României celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre. 

Reputatul cofetar și furnizor al Casei Regale, Grigore Capșa, i-a dedicat acestui ilustru oaspete o prăjitură de ciocolată, numită ulterior „Joffre”, care a câștigat faimă în întreaga lume.

Casa Capșa a devenit, de asemenea, un punct de întâlnire pentru scriitori și artiști, fiind recunoscută sub numele de „cafeneaua scriitorilor și artiștilor”. 

Personalități literare precum Ion Barbu, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Zaharia Stancu, Ion Minulescu și mulți alții își petreceau zilele discutând și creând în Capșa.

Locul a a devenit nu doar un renumit punct de atracție culinară, ci și un simbol al vieții culturale și sociale din Bucureștiul perioadei interbelice, menținându-și prestigiul și farmecul până în prezent.

Cat costă o prăjitură la cofetăria Capșa

Prețurile la Capșa nu sunt deloc cu mult mai mari decât la oricare altă cofetărie. Majoritatea prăjiturilor costă 10 lei per bucată, iar altele se vând la kilogram. 

Prăjitura Boema costă 9 lei, la fel ca și savarina sau Amandina. Prăjituri precum cremșnit costă doar 8 lei, iar prăjitura Capșa costă 11 lei. 

Mini prăjiturile și baclavaua se vând la kilogram. Un kilogram de mini amandinele costă 75 de lei,  iar nuga se vinde cu 100 de lei per kilogram. 

Cofetăria face torturi și preia comenzi speciale, dar are și bomboane și patiserie, unde poți găsi plăcinte, saleuri, pateuri sărate sau fursecuri.

Cât de veche este cofetăria

Cofetăria Casa Capșa există încă din anul 1852, când a fost fondată sub numele „La doi frați”, de către Anton și Vasile Capșa.

Celebra cofetărie din București are o vechime de peste 170 de ani și este considerată una dintre cele mai legendare cofetării din București.

Citește și: Tort de ciocolată din 2 ingrediente. Mai simplu nici că se poate!

Găsești aici o mulțime de prăjituri, bomboane, torturi, iar cofetăria primește comenzi speciale. În plus, prețurile sunt accesibile, iar gustul prăjiturilor vedetă este același de zeci de ani de zile. 

Bucureștenii vin aici în special pentru celebrele prăjituri clasice precum amandină sau savarină, dar și pentru bomboanele celebre fondante cu miez de nucă sau caramele ori bomboanele Enescu cu cremă Joffre.