Pericolul ascuns de prăjiturile din cofetării. Info Cons. trage un semnal de alarmă pentru părinți

Pericolul ascuns de prăjiturile din cofetării. Info Cons. trage un semnal de alarmă pentru părinți
Info Cons trage semnale de alarmă cu privire la cofetarii români

Produsele de patiserie și cofetărie sunt un adevărat deliciu pentru toți. Pe de altă parte pot deveni și bombe calorice pentru cei care țin la siluetă. Din păcate multe dintre aceste produse conțin și substanțe, precum alergeni și aditivi. Majoritatea dintre ele sunt contraindicate celor mici. Oficialii Info Cons trag un mare semnal de alarmă pe această temă.

Etichetele alimentare și informațiile nutriționale obligatorii

Fie că vorbim de produse de zi cu zi, sau de produsele de patiserie și coferărie, majoritatea trebuie să dețină aceste informații. La nivel european există o directivă impusă prin care producătorii sunt obligați să atașeze etichetele alimentare, valorile nutritive și substanțele regăsite în rețetare.

Cu toate astea, majoritatea cofetarilor, spun cei de la Info Cons, au în rețelele lor alergeni și aditivi care sunt contraindicați, mai ales pentru copii.

Etichetele alimentare sunt incluse pe toate produsele alimentare. Excepție fac pachetele foarte mici și alimentele proaspete, cum ar fi fructele, legumele și panificația locală sau produsele organice.

Etichete alimentare, conform normelor europene, trebie să prezinte următoarele informații:

 • să vă spună ce ingrediente și / sau aditivi sunt în alimente,
 • să ofere informații nutriționale despre alimente și instrucțiuni de depozitare a alimentelor,
 • să vă spună cine a fabricat mâncarea.

 

Informațiile nutriționale fac parte din eticheta alimentelor. Acestea vă spun ce nutrienți conțin alimentele și cât din fiecare nutrient există. Când cumpărați un produs alimentar ambalat, aruncați o privire în partea din spate a pachetului. Ar trebui să puteți vedea o casetă cu un titlu precum „Informații nutriționale”. Sub titlu, veți vedea categorii precum:

 • mărimea porției
 • energie
 • proteină
 • gras
 • glucide
 • zaharuri
 • fibră dietetică
 • sodiu.

 

Info Cons trage semnale de alarmă cu privire la cofetarii români

În urma mai multor sesizări făcute de clienți, Info Cons a făcut controale la cofetăriile din Capitală, și nu numai. În urma verificărilor, spune Info Cons, s-au găsit în mai multe produse de cofetărie alergeni și aditivi contraindicați, dar și valori nutritive foarte ridicate.

Studiul Info Cons s-a bazat pe mai mulți factori și date referitoare la conținutul de alergeni și aditivi din produsele verificate. Studiul instituției a fost derulat între 1 mai și 31 iunie, anul curent.

„În urma analizării informațiilor ce se regăsesc pe platformele web ale cofetăriilor, situația este următoarea:

21.7% din cofetarii au menționat pe site valorile nutriționale;
13% dintre cofetarii au menționat pe site dată limită de consum pentru produsele pe care le comercializează;
48,8% au afișat Telefonul consumatorilor: 021/9551 sau link-ul către site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor;
95,6% dintre cofetarii au informații privind protecția datelor cu caracter personal;
95,6% dintre cofetarii oferă informații doar despre compoziție în sensul în care nu se menționează toate ingredientele folosite pentru compoziția blaturilor sau a cremelor din prăjituri.”, anunță InfoCons.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe