09 oct. 2024 | 16:54

Cât costă kilogramul de cârnați de Pleșcoi în 2024. Prețul e foarte piperat, nu e pentru oricine

Social
Cât costă kilogramul de cârnați de Pleșcoi în 2024. Prețul e foarte piperat, nu e pentru oricine

Când vine vorba de anumite preparate, mai ales tradiționale, un loc aparte în preferințele românilor îi au cârnații de Pleșcoi. Dar, cum toate s-au scumpit în ultimul an, era de așteptat ca și acest preparat să se scumpească. Așa că, lăsând la o parte pofta, am decis să aflăm cât costă kilogramul de cârnați de Pleșcoi în 2024, iar o primă concluzie este că prețul e foarte piperat, și nu e pentru oricine.

Cârnații de Pleșcoi, un simbol al regiunii Buzău

Cârnații de Pleșcoi sunt un produs tradițional românesc, renumit atât în țară, cât și în afara granițelor, datorită gustului său unic și a rețetei specifice.

Acești cârnați își trag numele de la localitatea Pleșcoi, un mic sat situat în județul Buzău, unde au fost produși pentru prima dată. Originea cârnaților de Pleșcoi este strâns legată de istoria locului și de influențele culturale din regiune, fiind considerați o comoară a bucătăriei românești.

Cât costă kilogramul de cârnați de Pleșcoi în 2024. Prețul e foarte piperat, nu e pentru oricine

Cârnații de Pleșcoi sunt prezenți la numeroase festivaluri gastronomice din România, fiind apreciați de toți cei care caută gusturi autentice.

Originea lor este un exemplu de cum tradițiile culinare locale pot rezista timpului și se pot transforma într-un brand gastronomic cu recunoaștere internațională.

O tradiție gastronomică românească

Cârnații de Pleșcoi nu doar că reprezintă o mândrie locală, dar și un produs cu recunoaștere la nivel național și european.

În 2019, aceștia au obținut statutul de produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din partea Uniunii Europene, ceea ce atestă autenticitatea lor și le protejează originea geografică. Acest titlu certifică faptul că doar cârnații produși în zona Pleșcoi, după rețeta tradițională, pot purta acest nume.

Rețeta tradițională a cârnaților de Pleșcoi are rădăcini vechi, care datează încă din secolele trecute.

Cât costă kilogramul de cârnați de Pleșcoi în 2024. Prețul e foarte piperat, nu e pentru oricine

Acești cârnați sunt preparați în mod tradițional din carne de oaie, însă în unele variante mai recente se adaugă și carne de capră sau vită, pentru a obține un gust mai divers.

Un element distinctiv al cârnaților de Pleșcoi este condimentarea intensă cu usturoi, boia și cimbru, ceea ce le conferă o aromă specifică, ușor picantă. De asemenea, carnea este afumată în mod tradițional cu lemn de fag, ceea ce le oferă acea savoare inconfundabilă și rezistență în timp.

Cât costă kilogramul de cârnați de Pleșcoi în 2024

Deși sunt printre preparatele tradiționale românești, preferate de românii pofticioși, din păcate prețul ar putea să devină unul prohibitiv.

Spunem asta, uitându-ne la ce găsim în rafturile marilor retaileri, și mai ales la prețul de vânzare al acestui preparat.

Pe de altă parte, în cadrul diferitelor festivaluri gastronomice tradiționale, precum a fost și cel recent, desfășurat în comuna Berca din județul Buzău, producătorii au vândut cârnații de Pleșcoi la prețuri relativ mari.

Cât costă kilogramul de cârnați de Pleșcoi în 2024. Prețul e foarte piperat, nu e pentru oricine

Spre exemplu, unul din producătorii prezenți la cea de-a XI-a ediție a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi”, vindea cârnații cu cel puțin 90 de lei pe kilogram, și putem spune că este un preț piperat.

Dar, la o simplă căutare pe Google, spre exemplu, vom găsi aceiași cârnați de Pleșcoi cu prețuri variind între 16 lei pentru 150 de grame, și 17,29 de lei pentru 250 de grame de preparat.

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Florin Piersic trăiește un adevărat coșmar: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
Florin Piersic, în lacrimi și suspine: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor (VIDEO)
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25 noiembrie
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro