Vești bune despre salata tradițională cu icre de crap a românilor. Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului salata tradițională cu icre de crap în registrul Specialităților Tradiționale Garantate.
Decizia vine după ce în luna iunie, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc Salata cu icre de știucă de Tulcea în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată.
Conform Comisiei, „salata tradiţională cu icre de crap” este un produs obţinut pe baza icrelor de crap sărate, ulei de floarea soarelui, apă minerală şi suc de lămâie. Produsul este disponibil în două variante: cu sau fără ceapă. Salata tradiţională cu icre de crap este produsă din materii prime sau ingrediente care sunt utilizate tradiţional şi se caracterizează prin aspectul său, consistenţa sa, aroma şi gustul său”.
Noua indicație se va alăturia celor 1.760 de produse protejate la nivel european a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor și înregistrărilor.
Țara noastră avea anterior 8 produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, dintre care șapte Indicații Geografice Protejate.
Printre ele se numără Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).
Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european: teleme de Văideeni, Brânză de burduf de Bran, gem de rabarbăr, Brânză de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.