Joi, 24 februarie 2022, ziua atacului Rusiei asupra Ucrainei, prețurile Bitcoin și Ethereum au scăzut abrupt. Alte criptomonede, precum eGold, au urmat aceeași traiectorie. În timp ce monedele cripto sunt în cădere liberă pe fondul crizei din Ucraina, prețul aurului a crescut. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.
Prețul Bitcoin a scăzut abrupt joi dimineață, 24 februarie, ziua în care Rusia a atacat armat Ucraina, ajungând sub 35.000 de dolari. După ce președintele Vladimir Putin a lansat o operațiune militară în Ucraina, alte criptomonede, ca Ethereum și eGold, au urmat aceeași traiectorie.
În vreme ce prețul Bitcoin a picat la un moment dat sub pragul de 35.000 de dolari, ajungând un minimum al zilei 34.338 de dolari, Ethereum a scăzut la fel de abrupt, până la un minimum al zilei de 2.301 dolari.
Astfel, în mai puțin de 24 de ore, BTC a pierdut 5.000 de dolari – 12% scădere, în vreme ce prețul ETH a pierdut aproape 16%.
În prima parte a zilei de joi, alte criptomonede au scăzut puternic. În timp ce Dogecoin a scăzut cu peste 14%, eGold, criptomoneda românilor de la Elrond, s-a prăbușit și ea, ajungând la un nivel minim de 122 de dolari. De miercuri până joi, EGLD a pierdut 22%.
În weekend, cea mai valoroasă criptomonedă din lume a căzut sub 40.000 de dolari, continuând să scadă odată cu intensificarea crizei din Ucraina.
Citește și: Rusia, asalt către centrala de la Cernobîl. Ultima veste venită din Ucraina
Din cauza tensiunilor geopolitice, a perspectivei de majorare a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA şi a restricţiilor impuse de unele economii importante asupra activelor digitale, moneda a pierdut aproape jumătate din valoare de la maximul atins în noiembrie, de 68.990 de dolari, relatează CNN.
În vreme ce criptomonedele se prăbușesc, prețul aurului a crescut la un nivel istoric. Vorbim despre o apreciere cu până la 2% în momentul în care forţele ruse au atacat Ucraina la ordinul preşedintelui Vladimir Putin.
La Londra, la ora 08:20 dimineața, aurul se tranzacţiona la 1.942,10 dolari pe uncie, în creştere cu 1,88% faţă de ziua precedentă. Aceasta este cea mai mare creștere înregistrată de la finele lui 2020.