Cât au ajuns să coste perele româneşti. Sunt un lux, puţini îşi mai permit să le cumpere. Nu sunt singurele fructe românești care sunt scumpe, la fel s-a întâmplat și cu cireșele sau căpșunile, care chiar dacă au scăzut la preț față de perioada când au apărut, tot scumpe au rămas pentru foarte mulți dintre români.
Perele românești au ajuns să fie mai scumpe ca fructele de import, cum sunt bananele, portocalele și chiar rodiile. Au prețuri atât de mari încât mulți dintre români nu își permit să le cumpere.
Spre exemplu, pe site-ul de vânzări online al Mega Image, perele românești au un preț de 11,99 de lei kilogramul. Se poate vedea că prețul unui kilogram de pere este de două ori mai mare ca al unuia de banane sau portocale.
Cei care preferă să consume anumite soiuri de pere de import trebuie să bage mâna și mai adânc în buzunar. Cele mai scumpe pere de import de la Mega Image, Abate, aduse din Italia au un preț de 19,99 de lei.
Pe locul doi când vine de cele mai scumpe pere din import sunt perele Roșii. Acestea costă 17,99 de lei kilogramul și sunt importate tot din Italia. De asemenea, Mega Image pune la dispoiziția românilor și pere importate din Spania. Perele Williams sunt aduse din Spania și au un preț de 11,99 de lei.
Nu în ultimul rând, Mega Image mai are la vânzare un tip de pere din Turcia. Acestea sunt pere Santa Maria și au un preț de 9,99 de lei, fiind chiar mai mic decât cel al perelor românești.
Perele sunt fructe pline de minerale precum potasiu, cupru, fosfor, calciu, magneziu, fier şi multe oligoelemente. De asemenea, perele sunt bogate în vitaminele K, A şi C, precum şi în majoritatea vitaminelor B şi D. Însă, pe lângă vitamine şi minerale, perele au şi alte beneficii, dezvăluie „Eathwell”.
Conform nutriționiștilor, perele sunt plin de fibre cu efecte benefice asupra sistemului digestiv, reducând posibilitatea de constipaţie şi diaree. Datorită fibrelor nu au radicali liberi şi astfel previn probabilitatea diferitelor boli.
Pe de altă parte, consumul de pere, la fel ca și orice alte fructe, trebuie făcut cu moderație.
”Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru. Asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă„, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa socială.