10 feb. 2023 | 18:30

Cine nu are voie să mănânce banane. Mulţi români habar nu au la ce pericol se expun

Sănătate
Cine nu are voie să mănânce banane. Mulţi români habar nu au la ce pericol se expun
Cine nu are voie să mănânce banane, potrivit specialiștilor. Iată ce spun nutriționiștii despre riscurile la care te expui!

Bananele se numără printre fructele preferate ale multor consumatori. Nu conțin grăsimi sau colesterol și sunt bogate în carbohidrați complecși și vitamina B6. În ciuda beneficiilor pe care le prezintă, sunt interzise anumitor persoane. Tu știi cine nu are voie să mănânce banane? Mulți români nu cunosc pericolul la care se expun. Explicațiile specialiștilor.

Cine nu are voie să mănânce banane

Din topul fructelor preferate ale consumatorilor nu lipsesc niciodată bananele. Pot fi mâncate simple sau preparate sub formă de smoothie. Indiferent cum preferi să le mănânci, sunt dulci și pline de nutrienți. Nutriționiștii recomandă consumul de banane datorită beneficiilor pe care acestea le au asupra organismului. Sunt bogate în vitamina B6.

Totuși, ca în cazul oricărui produs, consumate în exces, bananele pot să conducă la dezvoltarea unor efecte secundare negative. În mod special, în cazul persoanelor care suferă de anumite boli. Tu știi care sunt consumatorii care nu au voie să mănânce banane, potrivit nutriționiștilor?

Persoanele care suferă de afecțiuni de inimă, de rinichi sau care au probleme renale trebuie să evite consumul de banane, spun specialiștii. Iar asta din cauza faptului că fructele prezintă un nivel ridicat de potasiu. Dacă elimini din dietă produsele bogate în potasiu, printre care se mai numără și portocalele și pepenele roșu, te vei simți mai bine.

Pacienții cu boli renale, în mod special, nu pot să elimine în mod corespunzător potasiul din sânge. Nivelurile ridicate de potasiu, dacă sunt întreținute și prin consumul de alimente cu potasiu, pot să conducă la manifestarea unui atac de cord sau chiar la deces, spun specialiștii din domeniul sănătății.

La ce pericole îți poți expune organismul

În cazul unor consumatori, bananele pot conduce la balonare, din cauză că prezintă o cantitate mare de fibre solubile. Chiar dacă ele sunt necesare unui program alimentar sănătos, pot să aibă și efecte neplăcute. Nutriționiștii recomandă reducerea consumului de banane, dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu astfel de condiții.

Bananele nu ar trebui consumate nici dacă urmezi anumite tratamente. Este vorba, de exemplu, despre inhibitorii ACE (cum ar fi lisinoprilul, enalaprilul sau ramiprilul) și spironolactona. Consumul de banane combinat cu administrarea tratamentelor menționate anterior poate conduce la creșterea nivelului de potasiu din sânge.

Citește și: Beneficiile uleiului de banane. Cât de simplu este de preparat la tine acasă

Nu în ultimul rând, bananele nu ar trebui mâncate des de către persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Majoritatea caloriilor din aceste fructe sunt furnizate organismului sub formă de carbohidrați. O banană de mărime medie conține, în general, aproximativ 27 de grame de carbohidrați.

Parteneri
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. PRIMELE IMAGINI / FOTO
Unica.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
Se schimbă permisul de conducere. Te obligă să îl înlocuiești. Taxa pe care șoferii nu o pot evita
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al României. RĂSTURNARE în ALEGERI
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro