Cât a cheltuit fiecare minister în primele 6 luni din an. Florin Cîțu a publicat lista

Cât a cheltuit fiecare minister în primele 6 luni din an. Florin Cîțu a publicat lista
Cât a cheltuit fiecare minister în primele 6 luni din an

Azi, premierul Florin Cîțu a publicat execuția bugetară pe ministere, în primele șase luni. Astfel, din bugetul de stat, Guvernul a cheltuit 84% din fondurile programate în prima jumătate a acestui an.

Cât a cheltuit fiecare minister în primele 6 luni din an

Primele în lista execuției sunt Minsiterul Justiției și Ministerul Muncii, cu 96%, iar pe ultimul loc este Ministerul Energiei, cu 28%.

Execuția bugetară pe ministere:

Ministerul Justiției – 96%
Ministerul Muncii și Protecției Sociale – 96%
Ministerul Educației – 95%
Ministerul Finanțelor – 95%
Ministerul Afacerilor Interne – 94%
Ministerul Tineretului și Sportului – 91%
Ministerul Culturii – 90%
Ministerul Afacerilor Externe – 88%
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – 83%
Ministerul Sănătății – 80%
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – 79%
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 79%
Ministerul Apărării Naționale – 79%
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – 73%
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – 67%
Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării – 64%
Ministerul Economiei, Antreprenoriat și Turismului – 46%
Ministerul Energiei – 28%

Redistribuția bugetară a creat nemulțumiri în coaliția de guvernare

De asemenea, din bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni Generale a fost cheltuit un procent de 82%. Acest buget are în componență fondul de rezervă al premierului, contribuțiile României la UE sau dobânzile pe care le plătește Guvernul.

De menționat este că totalul execuției bugetului de stat în prima jumătate a anului este de 84%. În ceea ce privește rectificarea bugetară, acolo unde se vor redistribui fonduri în cadrul ministerelor, Florin Cîţu a spus că o va gestiona la fel cum a gestionat şi bugetul, însă că e „foarte complicat” să înţeleagă explicaţii de la miniştri ce doresc mai mulţi bani, cu toate că ei nu au cheltuit banii alocaţi şi au proiecte cu „zero execuţie”, deşi au avut finanţare.

Redistribuția bugetară a creat însă nemulțumiri în coaliția de guvernare, iar liderii USR PLUS au discutat cu Florin Cîțu.  Nemulțumiri au fost și în tabăra lui Ludovic Orban, care îl acuza pe actualul prim-ministru că a pus 3 miliarde de lei în fondul de rezervă al premierului ca să fie folosiți înainte de Congresul PNL.

Însă cea mai mare nemulțumire în tabăra USR PLUS se referă la bugetul ministerului Transporturilor. Ministrul Cătălin Drulă a solicitat aproximativ 3 miliarde de lei, în timp ce Florin Cîțu a prevăzut în prima variantă a rectificării prezentate coaliției numai 320 de milioane de lei.

Cătălin Drulă a spus că execuția în minister din fonduri de la bugetul de stat este de 90%, și că nealocarea sumelor cerute o să conducă la „frânarea programului de asfaltări, marcaje, reparații ale drumurilor, precum și a celor de înlocuire la rând (reînnoire) la calea ferată”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI