Scumpirile sunt resimțite de români în toate domeniile, de la energia electrică, gaze, alimente, până la prețurile la benzină și motorină, care cresc de la o zi la alta. Conform INS, prețurile au fost mai mari în decembrie 2021 față de aceeași perioadă anul trecut cu 8,2%. Carburanții s-au scumpit și ei, iar benzina premium se apropie de un preț enorm.
Românii scot mai mulți bani din buzunar pentru a își alimenta mașina. Benzina premium începe să se apropie de 8 lei pe litru. Luna trecută inflația a fost uriașă, din cauza majorării prețului la gaze, adică o mărire cu 51.57% într-un singur an.
Scumpiri mari s-au înregistrat și la energie electrică, combustibili și energie termică, lucru care a dus la majorări de prețuri la alimente. Uleiul s-a scumpit cu 27,7%, cartofii cu 24,89%, dar aceste creșteri au afectat și produse precum făina, mălaiul și pâinea.
Prețul benzinei a crescut enorm. O creștere cu 40% mai mult decât în 2020 când un litru de carburant costa sub 5 lei. Însă românii se tem că scumpirile nu se opresc aici.
În București, prețul benzinei premium era astăzi la 7,32 de lei, iar cel al motorinei premium 7 lei.
De fapt, din prețul final de la pompă, aproape jumătate reprezintă acciza și TVA-ul care merge la bugetul statului. În alte țări europene, autoritățile au decis să plafoneze anumite prețuri. Bulgaria a stabilit ca preț maxim pentru benzina standard 1,35 euro pe litru.
Autoritățile din România nu iau în calcul o plafonare a prețurilor.
„Unde ne vom opri? Pentru că era clar că va începe discuția și de prețul la carburanți. Și aici, iarăși trebuie să venim cu ajutor pentru populație să-și plătească prețul la combustibil.
Nu poate funcționa la nesfârșit.
Tocmai de aceea este imposibil să poți gândi scheme de ajutor pentru energie, pentru gaze, pentru carburanți, pentru produse de bază și așa mai departe.
O să ajungem să plătim tot pentru toată lumea, ceea ce este de-a dreptul ireal, nu poți să gândești așa”, a declarat Dan Vîlceanu.